-absolutely_free_photos-original_photos-bathroom-scale-weight-2560x1920_102235

Väsyttääkö ratissa tai nuupahtaako erektio entistä useammin? Keski-iän kynnyksellä eletty elämä alkaa näkyä ja tuntua myös kehossa. Miehillä vatsa saattaa kasvaa, kolesteroliarvot kohota ja erektio oikutella. Jopa joka toisen suomalaisen miehen verenpaine on koholla. Viimeistään nyt onkin oikea aika kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihin, jos haluaa pysyä terveenä tulevinakin vuosina.

Kun keski-ikä kolkuttaa, moni mies havahtuu huomaamaan omasta terveydestä huolehtimisen jääneen vuosien mittaan retuperälle. Terveystarkastukseen saatetaan silti lähteä vasta puolison patistamana. 

– Suurelle osalle suomalaismiehistä tekisi terää käydä tarkastuttamassa terveydentilansa. Terveystarkastuksessa voidaan tarttua esimerkiksi koholla olevaan kolesteroliin tai verenpaineeseen. Lääkärin vastaanotolla käydään läpi, mitä elimistössä on tapahtumassa ja selvennetään, mitä se käytännössä merkitsee. Kun omat riskitekijät ovat tiedossa, on helpompi myös motivoitua tekemään jotain asian eteen, havainnollistaa yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Jos tiedossa on seurantaa kaipaava sairaus tai terveysriski, on säännöllinen kontrollikäynti lääkärillä paikallaan. Kun seurannasta on sovittu, siitä voi olla apua esimerkiksi terveellisempien elämäntapojen ylläpitämisessä.

Kohonnut kolesteroli ei tunnu miltään – ensioire voi olla äkkikuolema

Uniapnea on keski-ikäisillä miehillä tavallinen vaiva. Siinä hengitys katkeilee unen aikana ja alkaa kulkea vasta nukkujan havahtuessa haukkomaan happea. Jatkuva heräily johtaa väsyneeseen ja ärtyneeseen oloon.

– Uniapnea voi vaikeuttaa ajamista, kun ratissa väsyttää jatkuvasti. Lisäksi sairaus kasvattaa aivoinfarktin, diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Uniapnean yleisin aiheuttaja on ylipaino, sillä ylimääräinen rasvakudos voi sulkea nielun sängyssä maatessa. Painonpudotus onkin usein paras keino aloittaa uniapnean hoito, Halonen neuvoo.

Miehillä myös kohonnut verenpaine ja kolesteroli ovat yleisiä terveysriskejä. Joka toisella suomalaisella miehellä on verenpaine koholla, ja liian korkeat kolesterolilukemat mitataan jopa 75 prosentilta suomalaisista aikuisista.

Korkea verenpaine ei yleensä aiheuta näkyviä oireita. Kohonnut kolesterolikaan ei tunnu miltään tai näy päällepäin. Kuten korkea verenpaine, se voidaan todeta vain mittaamalla. Ulkoisten oireiden puute ei kuitenkaan tarkoita, ettei kohonneisiin arvoihin tarvitsisi puuttua: sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire voi olla äkkikuolema. Sydäninfarktiin kuolee vuosittain noin 6 000 miestä.

– Verenpainetauti vaurioittaa elintärkeitä sydän-, aivo- ja munuaisvaltimoita sekä sydänlihasta. Siksi kohonnut verenpaine on tärkeää havaita ja hoitaa mahdollisimman varhain. Liika kolesteroli taas kertyy ahtauttaviksi kerrostumiksi valtimoiden sisäseiniin. Tällaiset suonet tukkeutuvat tai repeytyvät helpommin ja voivat aiheuttaa jopa sydämen pysähtymisen. Ruokavalion muutoksilla ja liikunnan lisäämisellä sekä verenpaine että kolesteroli pysyvät paremmin kurissa, sanoo Halonen.

Elintavat vaikuttavat erektioon

Miehen kannattaa muistaa, että korkea kolesteroli voi olla myös seksiongelmien taustalla. Kun veri ei pääse vapaasti virtaamaan penikseen, seurauksena on erektiohäiriöitä. Halosen mukaan erektiovaikeudet alkavat keski-ikäisillä olla jo tavallinen kiusa.

– Elintavoilla on erektioon iso vaikutus. Jos tupakoit, käytät reilusti alkoholia, liikut vähän ja ylipainoakin on kertynyt, on erektio-ongelmien riski huomattavasti suurempi kuin terveitä elämäntapoja noudattavalla miehellä. Iän myötä erektiovaikeudet pahenevat, joten jos haluaa toimivan seksielämän, on keski-ikään tultaessa aika tarttua toimeen ja lähteä muuttamaan tottumuksiaan terveellisemmiksi, Halonen ohjeistaa.

Erektioon vaikuttavat kohonneen kolesterolin lisäksi monet muutkin sairaudet, kuten verenpaine- tai sepelvaltimotauti sekä diabetes. Taudit kehittyvät vuosien mittaan, joten elämänmuutos kannattaa aloittaa heti hälytysmerkkejä huomatessaan. Riittävän aikainen, päättäväinen puuttuminen oireisiin saa ne usein katoamaan kokonaan.

3 kikkaa onnistuneeseen elämäntaparemonttiin 

1. Selvitä lähtötilanne

Ennen elämäntaparemonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää, missä mennään. Varsinkaan, jos terveystarkastuksissa ei ole aiemmin juuri tullut ravattua, on hyvä tunnistaa omat terveysriskit asiantuntijan avustuksella. Onko esimerkiksi vanhemmilla tai sisaruksilla sairauksia ja onko niillä tekemistä minun kanssani? Kun oma riskitaso on tuttu, ovat lähtökohdat selvillä ja elintapojen hienosäätökin helpompaa.

2. Hiljaa hyvä tulee

Kun elämäntavat yritetään uudistaa kertarysäyksellä, ovat tulokset harmillisen usein vain väliaikaisia. Pysyvä muutos syntyy rauhassa ja vähän kerrallaan. Esimerkiksi herkkuja ei tarvitse karsia ruokavaliosta kokonaan, vaan pienetkin muutokset ruoan laadussa, annoskoossa ja herkkujen määrässä vievät parempaan suuntaan. Samoin liikunnan määrää on hyvä lisätä hissun kissun. Aloittaa voi vaikka reippaalla kävelyllä – tärkeintä on, että liikunta tuntuu mukavalta ja mielekkäältä. Jos reippailu maistuu heti puulta, ei elämänmuutos tule kestämään kauaa.

3. Jos elämänmuutos takkuilee, ota asiantuntija avuksi

Jos elämäntaparemontin tavoitteena on painon pudottaminen, vaa’alla on hyvä käydä kerran viikossa tarkastamassa tilanne. Edistystä tapahtuu pieninkin muutoksin jo viikoissa. Jos kuitenkin tuntuu, ettei elämäntapojen muuttaminen tuota tulosta kuukaudessa tai kahdessa, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Lääkäri, liikunnanohjaaja tai ravitsemusterapeutti osaa tukea muutoksessa ja antaa lisää eväitä onnistumiseen.