Omaolo.fi on Suomessa kehitetty, maksuton julkisen terveydenhuollon verkkopalvelu, jossa voi tehdä myös oirearvion siitä, vastaavatko omat oireet koronavirustautia. Tänään julkaistava, Omaolo-palvelun tietoihin pohjautuva Oirekartta-palvelu kertoo päivittäin, missä suomalaiset kokevat eniten koronavirustaudin oireita.

Palvelu löytyy osoitteesta: thl.fi/oirekarttaOmaolo.fi:n koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä SoteDigi Oy:n, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa. Omaolo-palvelun sovelluskehittäjä- ja analytiikkakumppanina toimivat Solita Oy ja Mediconsult Oy. 

Koronavirustaudin oirearvion voi tehdä maksutta suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi Omaolo-verkkopalvelussa osoitteessa omaolo.fi. Palvelu ohjaa vastaajan tarvittaessa hakeutumaan terveydenhuoltoon. Tänään julkistettava Oirekartta-palvelu kertoo jatkossa päivittäin, missä kunnissa ja sairaanhoitopiireissä suomalaisilla on eniten huolta koronavirustaudista.

TOP 10 aktiivisinta Omaolon koronavirustaudin oirearvion käyttäjäkuntaa

TOP 10 Koronavirustaudin Oirearvion käyttäjäkuntaa Oirearvioita
per 100 000 asukasta
Helsinki 1204
Lahti 707
Jyväskylä 688
Espoo 682
Turku 681
Tampere 608
Joensuu 603
Vantaa 593
Hämeenlinna 575
Oulu 566

Jo liki 500 000 koronavirustaudin oirearviota  
Omaolo-palvelu tavoittaa jo yli puolet Suomen asukkaista. Perusterveydenhuoltoa täydentävät digitaaliset julkiset palvelut vaativat myös käyttäjiltä uuden opettelua.

“Koronavirustaudin oirearvio vauhditti suomalaisten digiloikkaa myös terveyspalvelujen osalta. Virallisen Omaolo-palvelun koronavirustaudin oirearvio on tähän mennessä täytetty noin 500 000 kertaa, ja ahkerimmin palvelua ovat käyttäneet helsinkiläiset, lahtelaiset, jyväskyläläiset, espoolaiset ja turkulaiset”, kertoo Solitan Health-liiketoiminta-alueen johtaja Risto Kaikkonen.

Omaolon lisäksi koronavirustaudin oireiden arviointiin on myös tarjolla muita palveluita, jotka eivät kuitenkaan ole yhdessä julkisen terveydenhuollon kanssa rakennettuja, eivätkö ohjaa käyttäjää alueellisen hoidon piiriin.

Digitaalinen Omaolo-palvelu tarjoaa kaikille suomalaisille maksutonta, luotettavaa ja ajan tasalla olevaa informaatiota koronavirustaudin lisäksi myös monissa arkisissa terveyshuolissa. Koronavirustaudin lisäksi palvelussa voi arvioida omien oireidensa hoidon tarvetta esimerkiksi liittyen alaselkäkipuun, virtsatietulehdukseen, yskään, korva-, kurkku- tai olkapääkipuun tai päänsärkyyn. Omaolo.fi:n koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä SoteDigi Oy:n, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa. Solita ja Mediconsult Oy toimivat Omaolo-palvelun sovelluskehittäjä- ja analytiikkakumppanina.

Uuden ajan digitaalisia terveydenhuoltopalveluja

Omaolo-palvelu tarjoaa sosiaali- ja terveyspalveluja nopeasti, esteettömästi, maksuttomasti ja ympäri vuorokauden – vaikka kotisohvalta käsin. Palvelun antamat suositukset perustuvat ajantasaiseen tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja kansallisesti sovittuihin kriteereihin. Suositukset ovat aina henkilökohtaisia. Palvelu on CE-merkitty lääkinnällinen laite.

”Omaolo on kaikkien ulottuvilla oleva hieno kansallinen palvelu, joka auttaa vähentämään kansalaisten huolta, ketteröittää hoitoon pääsyä sekä säästää julkisen terveydenhuollon resursseja vähentämällä puhelinpalveluihin sekä suoriin terveydenhuollon kontakteihin kohdistuvaa painetta ja ohjaamalla vakavat tapaukset nopeasti oikean hoidon piiriin. Solitan tiimi on ylpeänä mukana kehittämässä tulevaisuuden terveydenhuoltoa, joka on suunnattu kaikille suomalaisille varallisuudesta, paikkakunnasta tai iästä riippumatta”, kommentoi Risto Kaikkonen.