hands_together_193889

Kaupan ihonhoitotuotteiden hyllyllä riittää nykyään valinnanvaraa metrikaupalla. Omat tuotesarjansa löytyy niin nuorelle tai ikääntyneelle, herkälle ja kuivalle kuin kirkastusta tai kiinteytystä kaipaavalle iholle. Mutta tarvitaanko ihon hyvinvointiin purnukka joka sormelle? Pitäisikö ihoa helliä kuorinnalla tai kannattaako nelikymppisen turvautua ikääntymistä silottaviin tehoaineisiin? Terveystalon ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen murtaa ihonhoidon myyttejä.

Oikeat ihonhoitotuotteet riippuvat ihotyypistä.

Totta. Mitä kuivempi iho on, sitä hoitavampia eli rasvaisempia ihonhoitotuotteiden pitäisi olla. Atooppisuuteen tai kuivuuteen taipuvien kannattaa valita keskirasvainen voide. Jos iho ei kuivu, kevyemmin kosteuttava voide riittää. Talviaikaan kova pakkanen ja kuiva ilma ovat kova rasitus iholle, joten kylmältä kannattaa suojautua mahdollisimman hyvin. Pakkasvoiteista ei kuitenkaan ole muuta kuin haittaa, sillä ne voivat lisätä kylmettymisen vaaraa. Kesällä ja lämpimiin maihin matkustaessa pitää vuorostaan muistaa suojata iho auringolta, joka nopeuttaa ihon vanhenemista.

Kasvot pitää kuoria kerran viikossa.

Tarua. Ihon uloin pintakerros uusiutuu luonnostaan joka päivä, ja uutta tyvikerrosta kasvaa koko ajan orvaskedestä. Kuorinta-aineita ei siis tarvitse käyttää, vaikka ei niistä yleensä mitään haittakaan ole. Hyvin herkkäihoisella tai atoopikolla iho voi ärtyä tai tulehtua kuorinnan takia.

Itse tehdyistä kuorinnoista on syytä erottaa ihotautilääkärin tekemät voimakkaat kuorinnat aknearpien tai maksaläiskien poistamiseksi. Näitä suositellaan tehtäväksi talviaikaan, koska iho ei saisi ruskettua noin kuukauteen kuorinnan jälkeen.

Iho kaipaa myös säännöllisesti tehohoitoa, kuten kosteuttavia seerumeita.

Tarua. Terveen ihon hoitoon riittävät vesipesu, meikinpoisto ja itselle sopivan rasvainen kosteusvoide. Tietysti on jokaisen oma valinta, mitä ihonhoitotuotteita käyttää, mutta kaupallisten tehoaineiden hyötyvaikutuksista ei ole tutkittua näyttöä. Jos iho on hyvin kuiva tai herkkä, se voi ärsyyntyä ylihoitamisesta eli monien tuotteiden samanaikaisesta käytöstä.

Viimeistään nelikymppisen pitäisi alkaa käyttää ikääntyvälle iholle tarkoitettuja tuotteita.

Tarua. Tärkein konsti suojata ihoa vanhenemiselta on välttää tupakointia ja liiallista aurinkoa. Ikääntyneen ihon hoitoon riittää usein kosteusvoiteen vaihto rasvaisempaan. Kovin monella nelikymppisellä siihen ei kuitenkaan vielä ole tarvetta: iho alkaa ohentua vanhenemisen takia vasta noin 60–70-vuotiaana. Silloin iho ei enää pidätä kosteutta niin hyvin ja alkaa kuivua herkemmin.

Ikääntymisen vaikutuksia lieventävät niin sanotut anti age -tuotteet voivat väliaikaisesti silottaa ryppyjä, mutta niiden pitkäaikaisista hyödyistä ei ole tieteellistä näyttöä. Tuotteissa on kyllä muun muassa hedelmähappoja, joiden on tutkimuksissa todettu kuorivan ihoa. Vaikutusten aikaansaaminen vaatisi kuitenkin pitkäkestoista ja suurta käyttöä, eivätkä ihonhoitotuotteissa olevat pitoisuudet yleensä riitä siihen. Monen anti age -tuotteen rinnakkainen käyttö voi kuitenkin kuoria ihoa liikaa ja ärsyttää sitä.

Ihon kuntoa voi parantaa myös ruokavaliolla, esimerkiksi välttelemällä vehnää ja maitoa.

Totta ja tarua. Normaali tasapainoinen ruokavalio riittää ihon kunnossa pitämiseksi. Ihoa ei kuitenkaan voi pilata syömällä paljon jotakin yhtä ravintoainetta tai pelastaa välttelemällä sitä kokonaan. Tästä huolimatta julkisuuteen nousee vuorollaan erilaisia ihon kauneudenhoitoon liittyviä muoteja. Esimerkiksi vehnän vältteleminen on nyt pinnalla, mutta se ei tutkimusten mukaan vaikuta ihoon. Toinen hyvä esimerkki on akne, joka on sisäsyntyinen sairaus eikä johdu rasvaisesta ruoasta tai maitotuotteista. Myöskään ylenmääräisellä vedenjuonnilla ei voi vaikuttaa ihon kuntoon – verenkierto ja munuaiset pitävät huolen siitä, että iho saa riittävästi ravintoaineita riippumatta nautitun nesteen määrästä. Muotivillitykset kertovat enemmän siitä, että ulkonäkö on ihmisille tärkeä ja että siihen halutaan vaikuttaa omilla valinnoilla.

Iho-ongelmien takia ei aina tarvita lääkäriä, vaan niitä voi ensin yrittää hoitaa itse.

Totta. Esimerkiksi kuivaa ja hilseilevää ihoa voi hoitaa kokeilemalla rasvaisempaa voidetta tai apteekista reseptittä saatavaa mietoa kortisonia. Jos kotikonstit eivät riitä, kannattaa käydä näyttämässä vaivaa yleislääkärille. Poikkeuksena on vaikea akne, jonka hoitamiseen tarvitaan lääkärin määräämä lääkitys. Jos hoitoa ei aloiteta ajoissa ja akne pääsee pahaksi, se on hitaampi hoitaa ja arpia jää helpommin.