melanoma

Kaikilla ihmisillä on ihollaan luomia. Tavalliset pigmenttiluomet ovat yleensä vaarattomia, mutta mistä tunnistaa huolestuttavat ihomuutokset? Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

1. Miksi toisilla ihmisillä on paljon luomia?

Luomien määrä on yksilöllinen. Erilaisista luomista yleisimpiä ovat ruskeat melanosyytti- eli pigmenttiluomet, joita kaikilla on joitain kymmeniä. Luomien määrä alkaa yleensä kasvaa lapsuus- ja nuoruusiässä, kun ihokohtaan kerääntyy pigmenttisoluja. Nuorten aikuisten iholla luomia on eniten. Keski-iässä uusien luomien syntyminen tasaantuu, ja sitä vanhemmilla oma elimistö voi alkaa spontaanisti poistaa luomia iholta.

2. Ovatko pigmenttiluomet vaarattomia?

Lähtökohtaisesti pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Ne saattavat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä melanoomaksi, joka on ihosyövän vaarallinen muoto.

3. Miten melanoomaan sairastumista voi ehkäistä?

Melanoomariskiä lisää liiallinen aurinkoaltistus ja runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa luomea. Koska luomien määrään ei voi vaikuttaa, runsasluomisen kannattaa seurata ihoaan säännöllisesti. Melanoomariskiä nostavat myös erityisesti lapsuusaikana tapahtunut ihon palaminen sekä runsas solariumissa käynti. Ainoa tehokas melanooman ennaltaehkäisykeino onkin riittävä UV-säteilyltä suojautuminen esimerkiksi aurinkovoiteilla, peittävällä pukeutumisella ja välttämällä suoraa auringonpaistetta päivän kuumimpaan aikaan.

4. Kehittyykö melanooma aina olemassa olevaan luomeen?

Melanoomista vain 20 prosenttia kehittyy iholla aiemmin olleeseen pigmenttiluomeen – valtaosa syntyy ihokohtaan, jossa ei ole aikaisemmin ollut lainkaan luomea. Melanooma ja muut ihosyövät ovat länsimaiden nopeimmin yleistyviä syöpälajeja. Niiden määrä on lisääntymässä myös Suomessa, jossa diagnosoidaan vuosittain noin 1 300 melanoomatapausta.

5. Mitä muutoksia luomissa kannattaa pitää silmällä?

Jos yksittäinen luomi muuttaa nopeasti muotoaan tai laajenee, muuttuu moniväriseksi tai reunoiltaan epätasaiseksi, se on syytä tarkastuttaa lääkärin vastaanotolla ja mahdollisesti poistaa. Luomi on usein hyvä poistaa myös, jos se muuttuu rakenteeltaan kyhmymäiseksi tai vuotaa verta. Tavallisimmin luomi poistetaan leikkaamalla paikallispuudutuksessa.

Pahanlaatuisen luomen tunnistamiseen voi käyttää VARO-muistisääntöä:

V – Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi
A – Alue laajenee nopeasti
R – Reunasta tulee epätarkka
O – Osat epäsymmetriset