skin-600x400

Atooppinen ekseema on tavallinen vaiva, jota esiintyy noin 10–20 % lapsista. Sairauden hoidossa keskeistä on perusvoiteiden säännöllinen käyttö, ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen ja lääkevoiteiden käyttö lääkärin ohjeiden mukaan. Potilasohjauksella voidaan parantaa hoidon onnistumista.

Juuri päivitettyyn atooppisen ekseeman Käypä hoito -suositukseen on lisätty ohjeet sairauden omahoidosta  aikuisille  ja lapsille . Suositusta varten on tehty myös ohjevideot  aikuisten  ja  lasten  atooppisen ekseeman paikallishoidosta.

– Selkeät ohjeet ihon rasvauksesta tukevat potilaan sitoutumista hoitoon, kertoo suosituksen laatineen työryhmän jäsen Dos, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Anna Pelkonen . Toivomme siksi, että myös ammattilaiset aktiivisesti hyödyntävät näitä ohjeita potilastyössään, hän jatkaa.

Atooppinen ekseema on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, jolle tyypillisiä ovat vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet. Sairauden oireet kuten ihottuma ja pahimmillaan unta häiritsevä kutina voivat heikentää elämänlaatua. Käsi-ihottumana ilmenevä atooppinen ekseema voi myös rajoittaa työkykyä. Suurimmalla osalla sairaus on kuitenkin lievä ja sen ennuste hyvä.

Oireilua pahentavat tekijät on hyvä oppia tunnistamaan ja välttää niitä mahdollisuuksien mukaan, todetaan päivitetyssä atooppisen ekseeman Käypä hoito -suosituksessa. Ihon päivittäinen pesu ja kuivan ihon rasvaus perusvoitein ovat ihon hoidon perusta.

– Potilailla ja lapsipotilaiden vanhemmilla on hyvä olla riittävästi tietoa atooppisesta ekseemasta ja sen hoidosta, toteaa Pelkonen. Se lisää voiteiden käyttöä ja parantaa hoitotulosta, hän täydentää.