Spring scale used to determine ones weight in pounds

Kesän jälkeen työvaatteet kiristävät monilla ja vaaka näyttää uudenlaisia lukemia. Sen sijaan, että säntää heti mahdollisimman tehokkaalle laihdutuskuurille, kannattaa ottaa henkeä ja pysähtyä hetkeksi miettimään omaa hyvinvointia laajemmin. Tie kestävään hyvinvointiin käy vapaaehtoisuuteen perustuvan elämäntapamuutoksen kautta, jossa avaintekijöinä ovat motivaatio ja lempeys itseä kohtaan.

Perinteisiin pikalaihdutuskuureihin liittyy olennaisesti ajatus luopumisesta: on lakattava syömästä sitä ja tätä, on unohdettava hyvästä ruoasta ja juomasta nauttiminen. Terveystalon ravitsemusterapeutti ja painonhallinnan asiantuntija Anette Palssa kehottaa kuitenkin inhimillisyyteen ja armollisuuteen itseään kohtaan. Maltillinen painonpudotus ja laajempi tavoite yleisestä hyvinvoinnista ovat usein kivuttomampi kokemus kuin nopea pikakuuri.

−     On tärkeää ymmärtää, miksi laihdutus tuntuu tärkeältä ja minkälaisia ratkaisuja on valmis tekemään oman hyvinvointinsa eteen. Motivaation on aina tultava henkilöstä itsestään, sillä ulkoiset paineet ja puhdas ulkonäkökeskeisyys johtavat usein nopeisiin ratkaisuihin ja vääriin asioihin keskittyviin kuureihin, sanoo Anette Palssa.

Pikaratkaisut eivät ole pysyviä  – kun paino tippuu nopeasti ja paljon yhdellä kertaa, keho ei pysy muutoksessa mukana. Ennemmin tai myöhemmin laihduttaja palaa vanhoihin tapoihinsa.

–      Tässä ei ole kyse itsekurista vaan puhtaasti biologiasta: nopean painonpudotuksen myötä aivot luulevat, että on nälänhätä, jolloin nälänhallinta ja mielitekojen vastustaminen vaikeutuu. Lisäksi, jos henkilö löytää syvemmän merkityksen ja motivaation painonhallintaan ja elämäntapamuutokseen, hän on valmiimpi tekemään töitä tavoitteensa eteen.

Miten pääset pysyvään muutokseen?

Kun ydinongelmat omassa painonhallinnassa ja yleisessä hyvinvoinnissa on selvitetty, on aika tehdä konkreettinen suunnitelma muutoksen toteuttamiseksi.

–      Elämäntapamuutos on aina iso asia. Sen toteuttaminen vaatii käytännönläheisiä toimintaohjeita ja suunnitelmia, jotta ei ajauduta takaisin vanhoihin valintoihin. Se voi tarkoittaa sitä, että laittaa itselleen puhelimeen muistutuksen, jotta muistaa syödä välipalan hyvän ateriarytmin ylläpitämiseksi tai ostaa kaupasta terveellisiä eväitä. Tai että varaa jo etukäteen kalenteristaan aikaa tulevan viikon liikuntaharrastuksille, kuvailee Palssa.

Uudet elämäntavat kannattaa opetella rauhassa. Vaikka painonpudotus tapahtuisi hitaammin, se on luultavasti pysyvämpää.

–      Ihminen on laumaeläin, ja usein muutokseen ryhtyminen on helpompaa, jos tukena on vähintäänkin oma perhe tai esimerkiksi ystävä, vertaisryhmä tai alan ammattilainen.  Suunnitelmassa pysyminen onnistuu, kun saa kannustusta ja apua ympäriltään eikä jää yksin, Palssa sanoo.

Koko elämän ei pidä pyöriä laihduttamisen ympärillä. Elämäntapamuutokseen liittyy tietty lempeys itseään kohtaan. Kun painonhallinta on vapaaehtoista ja lähtee ihmisestä itsestään, se sallii enemmän.

–      Aika harvoin ihmisen tarvitsee silloin kieltäytyä totaalisesti mistään. Tärkeintä on löytää kultainen keskitie ja sellainen elämäntapa, joka tuottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia, Palssa sanoo.