2626601474009076088

Päivän maitoannokset. Esimerkiksi maitoa, piimää ja maustamatonta jogurttia. Lisäksi pari viipaletta juustoa. Kuvaaja: Antti Hallakorpi, Studio Piquant

Maitovalmisteiden kulutus voi vähentää ylipainon ja lihavuuden riskiä lapsilla ja nuorilla. Tämä selvisi tuoreesta meta-analyysistä ja systemaattisesta katsauksesta.

Eniten maitovalmisteita käyttävillä lapsilla ja nuorilla oli 38 % pienempi ylipainon riski kuin vähiten maitovalmisteita käyttävillä. Jokainen päivittäinen maitovalmisteannos pienensi ylipainon riskiä 13 %:lla.

Maitovalmisteiden hyödyt ylipainon ehkäisyssä voivat johtua paljolti mahdollisesta kehon rasvaprosentin alenemisesta ja suhteellisen rasvattoman kudoksen lisääntymisestä.

– Maitovalmisteet ovat paitsi terveellisten ravintoaineiden lähde myös tämän meta-analyysin tulosten takia suositeltavia elintarvikkeita lapsille ja nuorille, toteavat tutkijat johtopäätöksissään.

Meta-analyysissä analysoitiin 10 tutkimuksen tuloksia. Tutkimuksiin osallistui 46 000 lasta ja nuorta. Heitä seurattiin keskimäärin kolmen vuoden ajan. Mukaan valitut tutkimukset oli tehty USA:ssa, Iso-Britanniassa, Hong Kongissa, Kiinassa ja Ruotsissa.

Suomessa suositellaan kouluiästä lähtien koko perheelle 5–6 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa päivittäin. Leikki-ikäisille riittää 4 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 1 viipale juustoa.

Lähteet:

Lu L ym. Long-term assocition between dairy consumption and risk of childhood obesity: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Clin Nutr 2016;70:414-423.

Syö­dään yh­des­sä – ruo­ka­suo­si­tuk­set lap­si­per­heil­le. Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos ja Val­ti­on ra­vit­se­mus­neu­vot­te­lu­kun­ta, 2016.