Osteoporoosia sairastaa 400 000 suomalaista. Joka kolmas 50 vuotta täyttänyt nainen ja joka viides mies saa loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman. 

Yleisin osteoporoottinen murtuma on nikamamurtuma. Tutkimusten mukaan niistä jopa 70 % jää diagnostisoimatta ja samalla myös osteoporoosi hoitamatta. Koska osteoporoosia ei hoideta, kasvaa seuraavan murtuman riski moninkertaiseksi.

Nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Ne rajoittavat ihmisen arkipäiväistä toimintaa ja itsenäistä selviytymistä. Lisäksi selkärangan murtumiin liittyy 8 kertaa korkeampi kuolleisuus.

–         Ajattelin, että elämä loppuu tähän, kertoo kaikki lannenikamansa yksi kerrallaan arjen tilanteissa murtanut Anneli. Hän olisi omien sanojensa mukaan pyörätuolissa hoitokodissa, ellei olisi saanut asianmukaista diagnoosia ja hoitoa.

Jopa 70% nikamamurtumista jää diagnosoimatta. Niin kävi myös Annelille, jolle terveysasemalla määrättiin Voltaren emulgeeliä ja särkylääkettä ja jolta lopulta murtuivat kaikki lannenikamat ja pituus lyheni 13 senttimetriä – ennen kuin hän sai oikean diagnoosin ja hoidon.

Selkärangan murtumien alidiagnostisointi aiheutuu monista eri syistä –mm. siksi, että sekä lääkäri että potilas eivät tunnista selkäkipua nikamamurtuman aiheuttamaksi tai siksi, että lääkäri ei yhdistä potilaan selkäkipua potilaan osteoporoosin riskitekijöihin eikä näin ollen ohjaa selkärangan kuvantamistutkimukseen. Ja vaikka potilaasta otettaisiin röntgenkuva ja murtuma näkyisi kuvassa, radiologit eivät aina sitä havaitse tai havainnosta huolimatta raportoi sitä riittävän selkeästi lausunnossaan.

Nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Ne rajoittavat ihmisen arkipäiväistä toimintaa ja uhkaavat itsenäisyyttä. Murtumien seurauksina voivat olla selkärangan epämuodostuma ja pituuden lyheneminen, liikkumista rajoittava selkäkipu tai liikkumattomuus, itsenäisyyden menettäminen, masennus, hengitysvaikeudet, monet ruoansulatuskanavan oireet sekä virtsan karkailu ja laitoshoidon tarve. Lisäksi selkärangan murtumiin liittyy 8 kertaa korkeampi kuolleisuus.

15.-21.10. vietettävän Luustoviikon teemana ovat nikamamurtumat. Ensi viikolla myös Luustoliiton jäsenyhdistyksissä ympäri Suomen tapahtuu!

Lisätietoja: https://luustoliitto.fi/luustoviikko/