medical-pills

Noin kolmasosa Alzheimerin tautia sairastavista käyttää reseptillä saatavia kipulääkkeitä taudin toteamisen jälkeen, osoitti tuore Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Reseptikipulääkkeiden käyttö oli tutkimuksessa yhtä yleistä kuin saman ikäisillä tautia sairastamattomilla, mutta käytetyt kipulääkkeet olivat hyvin erilaisia. Tulokset julkaistiin European Journal of Pain -lehdessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin puolen vuoden jaksoa Alzheimerin taudin toteamisen jälkeen, jonka aikana 35 prosenttia tautia sairastavista ja 34 prosenttia tautia sairastamattomista käytti jotain reseptikipulääkettä. Parasetamoli oli yleisin kipulääke sekä tautia sairastavilla että sairastamattomilla, mutta tautia sairastavat käyttivät sitä huomattavasti useammin kuin tautia sairastamattomat. Alzheimerin tautia sairastavat käyttivät sen sijaan harvemmin tulehduskipulääkkeitä ja mietoja opioideja. Tutkimukseen kuuluneen kuuden seurantavuoden aikana parasetamolin ja opioidien käyttö yleistyi, mutta tulehduskipulääkkeiden käyttö väheni molemmissa ryhmissä.

Iäkkäillä kipu on hyvin yleinen oire ja sen hoitaminen lääkkeillä vaatii usein tasapainottelua hyötyjen ja haittojen välillä. Tämän tutkimuksen mukaan Alzheimerin tautia sairastavia hoidetaan yleisesti iäkkäiden ensisijaisella kipulääkkeellä, parasetamolilla. Iäkkäillä ja erityisesti muistisairailla kivun hyvä hoito edellyttää säännöllistä kivun ja kipulääkityksen arviointia.

Tuore julkaisu kuuluu suomalaisiin rekisteriaineistoihin perustuvaan MEDALZ-tutkimukseen, jossa seurattiin vuosien 2005–2011 välisenä aikana Alzheimerin tautiin diagnoosin saanutta 67 215 henkilöä. Heille valittiin iän, sukupuolen ja asuinalueen suhteen vastaava vertailuhenkilö, jolla ei ole kyseistä tautia ollut.

 

Tutkimusartikkeli:

Differences in analgesic use among community-dwelling persons with and without Alzheimer’s diseaseAleksi Hamina, Heidi Taipale, Antti Tanskanen, Anna-Maija Tolppanen, Jari Tiihonen, Sirpa Hartikainen. European Journal of Pain, julkaistu verkossa 14.11.2016. DOI: 10.1002/ejp.969

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejp.969/abstract;jsessionid=12F0D2B6305E40BE53682ED7E6A011FA.f01t02

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27862681