66ed5c66db5dc4d58df7f6daa14cdf3b

Allergia- ja astmaliiton neuvonnasta kysytään paljon lemmikeistä ja niiden hankinnasta Koira- ja kissakuume iskevät helposti varsinkin lapsiperheisiin. Mitä tehdä, jos taustalla on allergiaa tai astmaa?

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että lemmikkiasioissa ohjeistus on aina yksilöllinen. Omaa sietokykyä ei voi testata ennakkoon muutoin kuin oleilemalla mahdollisimman paljon lemmikkien parissa. Siten saadaan viitettä, voiko lemmikkiä ylipäätään harkita.

– Astma tai allergia eivät koskaan ole automaattinen este lemmikin hankintaan. Ne ovat kuitenkin syy miettiä lemmikin hankintaa hieman tarkemmin. Lemmikkiin sitoudutaan pitkäaikaisesti, eikä hankintaa pidä tehdä terveyden kustannuksella, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

– Meiltä kysytään usein allergisille sopivia rotuja tai lemmikkejä. Sellaisia ei ole. Marsut ja kanit allergisoivat yhtä lailla pienestä koostaan huolimatta, Vuorenmaa huomauttaa.

Ohjeistus yksilöllistä myös oireiden ilmaantuessa

Liitto neuvoo astmaa sairastavia harkitsemaan lemmikin hankintaa astman hallittavuuden perusteella. Jos astma on vaikeahoitoinen, kissa tai koira pahentaa tilannetta.

– Suosittelen astmaatikkoja keskustelemaan asiasta oman lääkärin kanssa tai kysymään asiantuntijan mielipidettä esimerkiksi allergia- ja astmaneuvonnastamme, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kannustaa.

Allergia- ja astmaliiton mukaan eläinallergian puhkeamista vaikkapa vuoden kuluttua ei voi ennustaa testeillä tai lainalemmikillä. Lemmikkihankintaa voidaan siis pohtia vain tämänhetkisen tilanteen perusteella.

– Jos oireet puhkeavat lemmikkihankinnan jälkeen, tilannetta voi seurata jonkin aikaa allergia- tai astmalääkityksen avulla. Tässäkin tilanteessa asiaa täytyy harkita yksilökohtaisesti. Joskus omalle lemmikille voi siedättyä ja oireet lievenevät, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.