Huhtikuun 20. päivä vietetään kansainvälistä kannabispäivää, josta käytetään lyhennettä “420”. Sitä ennen, 19.4. eli “419”, ehtii vielä puntaroida kannabiksen käytön hyötyjä ja haittoja.
Tänä vuonna 419-kampanja rohkaisee vanhempia ja kaikkia nuorten kanssa toimivia keskustelemaan kannabiskysymyksistä. Kysyimme nuorilta, miten he toivoivat aikuisten puhuvan heille kannabiksesta. Vastaus yllätti: puhuisivat edes jotain. Vanhemman ei tarvitse tuntea faktoja kannabiksen ominaisuuksista tai olla päihdekasvatuksen ammattilainen – nuoret kaipaavat lähinnä yhteistä pohdintaa ja keskustelua.
“Tärkeintä on muistaa kysyä mitä nuorelle kuuluu, ja pysähtyä kuuntelemaan, etenkin jos nuori itse hakeutuu keskustelemaan asioista”, sanoo YAD:n vt. toiminnanjohtaja Petra Karinen. “Pelottelu ei kuulu mihinkään kasvatukseen, ei myöskään päihdekasvatukseen. On tärkeää, että nuori tietää olevansa hyväksytty, vaikka kaikki hänen tekonsa eivät olisi.”
Kiinnostus kannabista kohtaan ei tarkoita aina sitä, että nuori käyttäisi tai haluaisi käyttää huumausaineita – suurin osa nuorista ei ole kokeillut tai tule kokeilemaan huumeita. Jos oma nuori jää kiinni kannabiksen käytöstä, on huoli ymmärrettävää, mutta panikointia hedelmällisempää on yrittää ymmärtää miksi nuori käyttää. Itsesyytöksiin tai häpeään ei ole syytä, osa nuorista kokeilee kannabista ja usein käyttö myös jää yksittäisiin kokeiluihin. Jos huoli nuoren päihteiden käytöstä kasvaa suureksi, apua voi hakea esimerkiksi sosiaalitoimesta tai nuorisoasemalta.
YAD julkaisee syksyllä 2018 kannabisoppaan nuoren ja aikuisen välisen vuorovaikutuksen tueksi. Sitä ennen vinkkejä nuorten kanssa käytävään kannabiskeskusteluun voi lukea 419-kampanjasivulta: www.yad.fi/419