cayenne-tick-542169_1280

Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta tietää puutiaisten eli punkkien levittävän borrelioosia ja TBE:tä eli puutiaisaivotulehdusta. Valtaosa myös tietää, miten taudeilta voi suojautua. Harva kuitenkaan hoksaa, että punkit ja niiden levittämät taudit ovat yleisiä myös monin paikoin esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Baltiassa.

Yli 90 prosenttia suomalaisista tietää punkkien levittävän borrelioosia ja lähes yhtä moni (78 %) punkkien levittämästä TBE-viruksesta (Tick-Borne Encephalitis) eli puutiaisaivotulehduksesta. Tämä käy ilmi lääkeyhtiö Pfizerin teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista eri puolilta Suomea.

Suomalaisten tietämyksessä TBE:n levinneisyydestä on sen sijaan aukkoja. Noin puolet vastaajista tunnistaa riskin Virossa ja muissa Baltian maissa, mutta vain harva suomalaisista tietää, että puutiaisaivotulehdusta esiintyy myös muualla Keski-Euroopassa. Peräti 40 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo, ettei tiedä missä maissa puutiaisaivotulehdusta esiintyy.

TBE:n riskialueet ovat lisääntyneet viime vuosina. Suomessa myös puutiaisaivotulehdustapausten määrä on kasvanut huomattavasti. TBE:tä on tavattu erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, mutta myös esimerkiksi Kokkolassa, Simossa ja Lappeenrannassa. Paitsi asuminen myös matkailu esiintymisalueilla lisää riskiä puutiaisaivotulehduksen saamiseen.

”Harva tulee ajatelleeksi, että punkit olisi syytä huomioida myös reissuun lähtiessä sekä Suomessa että muualla maailmassa. Etenkin TBE:n esiintymisalueilla liikkuvien golffareiden, purjehtijoiden, suunnistajien, mökkeilijöiden, retkeilijöiden ja vaeltajien tulisi noudattaa varovaisuutta. Kesäloman viettoon suuntaavien suomalaisten olisikin hyvä tarkistaa, kuuluuko matkakohde TBE:n riskialueisiin”, muistuttaa Pfizer Oy:n tieteellinen asiantuntija Heidi Åhman.

Puutiaisaivotulehdusta kantavat punkit ovat Suomen, Ruotsin, Viron ja muiden Baltian maiden lisäksi riesana Saksassa, Itävallassa, Unkarissa, Slovakiassa, Sloveniassa ja Kroatiassa.

Harva ottanut puutiaisaivokuumeelta suojaavan rokotteen

Puutiaisaivotulehdus eli TBE eroaa selvästi toisesta punkin levittämästä taudista, borrelioosista. TBE on harvinaisempi, sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä, mutta siltä voi suojautua rokottautumalla. Borrelioosi on yleisin punkkien levittämä tauti, ja sitä voidaan hoitaa antibiootein. Sitä vastaan ei kuitenkaan ole rokotetta.

Vaikka suomalaiset tuntevat punkkien levittämät taudit, vain harva on rokottautunut puutiaisaivotulehdusta vastaan. Ainoastaan 7,4 % kyselyn vastaajista on ottanut rokotuksen, ja yli puolet vastaajista ei ole edes harkinnut rokotteen ottamista. Yleisintä rokotteen ottaminen on eteläsuomalaisten keskuudessa, joista lähes joka kymmenes on hankkinut suojan tautia vastaan. Itäsuomalaisista puolestaan ainoastaan 4,4 % on ottanut rokotteen. Ne, jotka ovat ottaneet ensimmäisen rokotteen, ovat myös pitäneet huolta rokotussuojan ylläpitämisestä. Lähes 80 % rokotteen ottaneista vastaajista oli ottanut kaikki tehosterokotteet.

”Rokotusaikataulua on syytä noudattaa, jotta hankittu rokotussuoja pysyy yllä”, ohjeistaa Åhman. ”Kannattaa huomioida suojautuminen myös vaatetuksella ja pyrkiä näin estämään punkkien pääsy iholle. Lisäksi on hyvä muistaa päivittäinen punkkisyyni jos liikkuu alueella, jolla on punkkeja. Sillä on merkitystä erityisesti borrelioosin ehkäisyssä”, hän jatkaa.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset ovat melko hyvin perillä siitä, miten puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua. Yli neljä viidesosaa kyselyyn vastanneista on tietoisia rokotteen antamasta suojasta. Lähes 60 prosenttia vastanneista puolestaan tiesi, että oikeanlainen pukeutuminen ehkäisee tartuntoja.

* Kyselyn toteutti Bilendi Pfizer Oy:n toimeksiannosta huhtikuussa 2018, ja siihen vastasi 1 000 suomalaista. Otos on edustava vastaajajoukon iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.