Ylilääkäri Anu Hänninen ja kätilö, ultraäänihoitaja Ritva Lepistö Sosterista toivovat, että varhaisraskauden ultraäänitutkimus on ennen kaikkea huolta vähentävä palvelu

Sosteri tarjoaa jatkossa kaikille raskaana oleville varhaisraskauden ultraäänitutkimuksen. Toiminnalla halutaan tiivistää äitiyshuollon yhteistyötä sekä sujuvoittaa mahdollista päivystysasiointia. Uudistus ei lisää kustannuksia, mutta vähentää huolta, mitä monilla odottavilla äideillä on varhaisraskausaikana. Tutkimuksen tarjoaminen kaikille sen haluaville on osa Sosterissa tehtyä raskausajan prosessin kehittämistä.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään 7-9 raskausviikoilla kaikille, jotka sen haluavat. Tutkimuksessa tarkentuu raskauden sijainti ja kesto. Samalla tuetaan perheen varhaista vuorovaikutusta raskauden alusta saakka.

–          Positiivisen raskaustestituloksen jälkeen asiakkaan ensikontakti on oma neuvola, jossa otetaan esitiedot raskaudesta sähköisesti talteen. Samassa yhteydessä asiakkaille tarjotaan nyt mahdollisuutta varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen, tutkimuksia tekevä kätilö ja ultraäänihoitaja Ritva Lepistö Sosterista sanoo.

Ultraäänitutkimus tehdään keskussairaalan tiloissa naisten polilla (äitiyspoliklinikka ja naistentautien poliklinikka). Näin raskaana oleville ensi tapaaminen hoitajan kanssa on naisten polilla, minkä jälkeen tapaamiset jatkuvat tuttuun tapaan neuvolassa.

–          Me toivomme, että tämä on ennen kaikkea huolta vähentävä palvelu. Alkuraskauteen liittyy usein huolta ja epätietoisuutta, mikä voi olla kuormittavaa. Tämän vuoksi meillä jo aiemminkin noin puolet raskaana olevista on saapunut lähetteellä varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen. Nyt asiakkaiden ei tarvitse enää kysellä tutkimuksen perään, vaan tarjoamme sitä jokaiselle ”asiakas ensin” -ajattelumme mukaisesti, ylilääkäri Anu Hänninen naisten polilta sanoo.

Sikiön näkeminen jo alkuraskausvaiheessa auttaa myös mahdollisiin elintapamuutoksiin sitoutumisessa, jos on esimerkiksi tarpeen lopettaa tupakointi. Tämä edesauttaa myöhemmin neuvolassa tehtävää työtä. Uudistus ei lisää kustannuksia, sillä tutkimukset tehdään oman henkilöstön työnä. Lisäksi uudistuksella tähdätään siihen, että se selkiyttäisi varhaisraskauden ajan päivystyksellisiä pulmatilanteita. Seulonta-asetuksen mukaiset ultraääni-tutkimukset jatkuvat aiempaan tapaan kaikille raskaana oleville.