Novavaxin proteiinirokotetta Nuvaxovidia saatiin Suomeen viime viikolla. Rokote antaa suojaa koronaviruksen aiheuttamaa infektiota ja tautia vastaan.

Rokotteella on Euroopan unionin alueella myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Euroopan lääkevirasto (EMA) myönsi rokotevalmisteelle ehdollisen myyntiluvan 20.12.2021.

Nuvaxovid-rokotetta suositellaan ensisijaisesti henkilöille, joille ei voida antaa aikaisemmin käyttöön tulleita mRNA- tai adenovirusvektorirokotteita. Rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat proteiinirokotetta muiden rokotevalmisteiden sijasta.

”On kuitenkin huomioitava, että rokotevalmisteita ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille. Suurin lääketieteellinen tarve saada halutessaan tämä rokote on rokottamattomilla yli 60-vuotiailla ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Rokotevalmisteita saadaan rajattu määrä

Nuvaxovid-rokote sopii lähes kaikille aikuisille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista.

Nuvaxovid-rokotteella ei ole myyntilupaa kolmansille rokoteannoksille. Rokotevalmistetta ei toistaiseksi suositella kolmantena annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa, jos mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta ei lääketieteellisestä syystä voida antaa.

Rokotteita saadaan Suomeen maaliskuun aikana noin 235 000 annosta. Lisää valmisteita saadaan huhti-kesäkuussa, mutta tarkempi aikataulu on vielä auki.

”Rokotteita ei välttämättä ole saatavilla kaikissa koronarokotuspaikoissa. Kunnat ilmoittavat paikat ja ajankohdan, jolloin Nuvaxovid-rokotteen voi saada”, Kontio kertoo.

Usein kysyttyä Novavaxin proteiinirokotteesta