Kahdeksalta viikolta kerätty tunnedata Mediatalo Keskisuomalaisen koronavirusuutisista kertoo, miten kansalaisten kokemuksia epidemiasta hallitsevat edelleen pelko ja suru. Tunteiden ote on kuitenkin hellittänyt – tuoreimmat uutiset tartuntojen leviämisestä ja kuolemantapauksista eivät ravistele kansalaisia aiempaan tapaan.

Vaikka tartuntojen ja kuolemien lukumäärä jatkoi viime viikolla kasvuaan, koronavirusepidemia huolestuttaa suomalaisia aiempaa vähemmän. Rajoitusten purressa ja epidemian lukujen ollessa muihin maihin verrattuna maltillisia pelko ja suru ovat vähentyneet selvästi. Samaan aikaan Helsingin pörssin osakeindeksi on vahvistunut.

”Rajoitukset ja epidemian suhteellisen hidas eteneminen näyttävät vaikuttaneen uutisten lukijoiden tunteisiin rauhoittavalla tavalla. Myös muiden tunteiden määrä on vähentynyt. Tottumus lieventää tunteiden intensiteettiä. Jos yllätyksiä ei tule, tunteet voivat laantua edelleen tällä viikolla. Käänteet epidemiassa tai yksittäiset, tunteita herättävät tapaukset voivat kuitenkin muuttaa tilannetta nopeasti mihin suuntaan tahansa”, CEO Timo Järvinen tunnedataa analysoivasta NayaDaya Oy:stä sanoo.

”Tällä viikolla on kiinnostavaa nähdä, miten lukijat reagoivat kahteen pinnalla olevaan aiheeseen: Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustehankintoja koskevaan jälkipyykkiin ja Uudenmaan liikkumisrajoitusten jatkoon”, sisältöjohtaja Silja Tenhunen Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluvasta Etelä-Suomen Mediasta sanoo.

Koronavirusuutisoinnin vaikutuksia tunteisiin ja käyttäytymiseen on analysoitu lähes kahden kuukauden ajalta nyt myös maakunnittain. Tunnedatassa erottuvat vahvasti paikalliset uutiset, jotka tuovat poikkeuksellisen tilanteen lähelle lukijoita.

”Esimerkiksi Savossa lukijoita kosketti syvästi kiuruveteläisen hoivakodin tapaus, jossa korona vaati kahdeksan kuolonuhria ennen pääsiäistä. Samaan aikaan Kuopiossa uutisoitiin pidetyn urheilulääkärin menehtymisestä koronaviruksen vuoksi. Jutut herättivät surua koko maassa mutta erityisesti lähialueella”, Silja Tenhunen kertoo.

Alueellisessa tunnedatassa näkyvät medioiden erilaiset roolit. Kaupunkilehdissä on nostettu uutisten lisäksi esiin tavallisten ihmisten kokemuksia keskellä koronaviruskriisiä. Tarinat esimerkiksi vuokralaisiaan vaikeassa tilanteessa vastaan tulleista kiinteistönomistajista ovat herättäneet runsaasti positiivisia tunteita.

Tunteet eivät kerro vain yksilöllisistä merkityksistä. Ne vaikuttavat ratkaisevalla tavalla käyttäytymiseen ja voivat tukea tai vaikeuttaa yhteistyötä, joka on välttämätöntä kriisistä selviytymiselle.

”Esimerkiksi pelon tähtäin on omassa selviytymisessä. Myötätunto luo yhteisöllistä, toisia auttavaa käyttäytymistä. Empatian ansiosta toisen ihmisen kärsimyksellä on merkitystä. Empatialla on kuitenkin taipumus heikentyä etäisyyden kasvaessa. Jotta voimme luoda ymmärrystä ja emotionaalista yhteyttä lähelle ja kauas, tarvitsemme tutkittua tietoa ihmisten kokemuksista, emme ainoastaan oletuksia”, Timo Järvinen korostaa blogikirjoituksessaan.