HUSissa on todettu toisella miespotilaalla Orthopoxviruksen aiheuttama tartunta. Apinarokkovirus kuuluu Orthopoxvirusten sukuun. Lopullinen varmistus apinarokkotartunnasta saadaan, kun näytteen sekvensointi valmistuu.

Suomen ensimmäinen apinarokkotartunta varmistui HUSissa 26.5.2022. Myös nyt todettu toinen todennäköinen tartunta on saatu Eurooppaan suuntautuneella matkalla. Henkilö on kotihoidossa.

HUS ilmoittaa kaikki apinarokkotartunnat THL:lle. Seuraamme tilannetta ja jatkossa tiedotamme, jos apinarokkotapausten määrät lähtevät selkeään kasvuun. Yksittäisistä tartunnoista emme enää tiedota.

Testiin hakeutumista suositellaan

Apinarokon ensioireita voivat olla kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, selkäkipu, lihaskivut ja väsymys. Iho-oireet alkavat yleensä 1–3 päivää kuumeen alkamisen jälkeen. Rakkulamaista ihottumaa muodostuu erityisesti kasvoihin, käsien tai jalkojen alueelle.

Riski tartunnalle on suurempi, jos henkilöllä on edeltävän kolmen viikon aikana ollut kontakti apinarokkoa sairastavaan ihmiseen, henkilö on matkustanut alueella, jolla apinarokkoa esiintyy tai henkilöllä on ollut lukuisia seksikumppaneita. Eri Euroopan maissa viime aikoina todetut apinarokkotartunnat ovat suurimmalta osin liittyneet miesten väliseen seksiin.

”Henkilöiden, joilla on suurentunut riski ja oireita, tulee olla puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon ja hakeutua testiin”, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen.

Lisätietoa: THL: Mikä on apinarokko