Ilmaston lämpenemisen haitalliset vaikutukset hengitysterveyteen tuntuvat erityisesti ikääntyneillä ihmisillä ja pitkäaikaissairailla. Hengitysliitto esittää 10 ratkaisua, miten sää- ja ilmastoriskeihin voi varautua ennalta.

Sitä on nyt ilmassa – Hengitysliiton ohjelma sää- ja ilmastoriskeihin varautumiseen sekä niiden vähentämiseen tarjoaa ratkaisuja, joita jokainen voi tehdä omassa elämässään ja ehdotuksia päättäjille, miten kaavoituksen ja suunnittelun keinoin ongelmia voi ennaltaehkäistä. Luontosuhteen vaaliminen eli yhteyden säilyttäminen luontoon on tärkeää niin terveille kuin hengityssairaille.

– Yhä sateisemmaksi käyvä sää tuo mukanaan rakennusten kosteusongelmia. Lisäksi entistä kovemmat helteet ja pienhiukkaset tekevät hengittämisestä vaikeampaa erityisesti pitkäaikaissairailla, lapsilla ja iäkkäillä, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne kiteyttää.

– Kun toimimme ajoissa, meillä on aikaa sopeutua muutokseen ja suojella tulevia sukupolvia, Puolanne jatkaa.

Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna Suomi on edelleen puhdas maa, jossa ilmansaasteita on vähän. Suomalaiset eivät kuitenkaan ole suojassa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta, sillä ilmakehä ei tunne kansallisia rajoja. Ilmansaasteet ja laajojen maastopalojen tuottamat pienhiukkaset heikentävät ilmanlaatua meilläkin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan altistuminen ilmansaasteille lyhentää keskimäärin jokaisen eurooppalaisen elinikää vuodella. Altistumisen haittavaikutuksia voi verrata passiiviseen tupakointiin sillä erotuksella, että ihminen ei voi valita hengittääkö vai ei. Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava korkeintaan 1,5 asteeseen. Samalla lämpenevän sään riskeihin on varauduttava ennalta.

Hengitysliitto vaatii, että Suomessa aletaan noudattaa Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusta pienhiukkaspäästöistä, 10 μg/m³ vuodessa. EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa. Astmaan sairastumisen ja kuolleisuuden riski nousee tasaisesti pienhiukkaspitoisuuksien noustessa.

Tutustu ratkaisuihin osoitteessa www.hengitysliitto.fi/saajailmastoriskit