IGRXJ2GIGJ

Lomalla on aikaa ajatella ja pohtia tyytyväisyyttään työhön ja elämään muutenkin. Kynnys tuen hakemiselle työterveyden parista voi kuitenkin tuntua korkealta. Millaisissa asioissa työterveyspsykologin puoleen voi kääntyä?

Terveystalon työterveyspsykologi Annamari Heikkilän mukaan kesälomalla saa otettua etäisyyttä arkeen, jolloin asiat voi usein nähdä selkeämmin.

– Loman jälkeen saattaa huomata, että on palautunut, tehnyt kivoja asioita ja rentoutunut, eikä töihin paluu silti tunnu miellyttävältä. Siinä kohtaa on hyvä miettiä, onko työ omien arvojen mukaista, vai tekeekö esimerkiksi liikaa kompromisseja itsestään huolehtimisen tai perheen kanssa olemisen suhteen, Heikkilä sanoo.

Jos töihin paluu ahdistaa tai huomaa kaipaavansa muutosta, neuvoo Heikkilä kääntymään työterveyden puoleen.

– Aina ei heti ensimmäisenä tule mieleen, että näitä asioita voisi miettiä yhdessä työterveyspsykologin kanssa. Kuitenkin työmotivaatio, uralla kehittyminen ja ammatti-identiteetti ovat ehdottomasti sellaisia kysymyksiä, joiden pohdinnassa työterveyspsykologin apu voi olla paikallaan, Heikkilä sanoo.

Työterveyspsykologi ei kuitenkaan ole vastausautomaatti, vaan enemmänkin ulkopuolinen sparraaja, jonka kanssa omia ajatuksia voi pallotella.

– Ihmisillä on paljon rajoittavia uskomuksia, kuten ettei tietyn ikäisenä enää työllisty tai ettei työpaikkaa voi vaihtaa kuin vasta useamman vuoden jälkeen. Kun tällaisia ajatuksia lähtee avoimesti tutkimaan ulkopuolisen asiantuntijan kanssa, voi jo lyhyilläkin kohtaamisilla saada uudenlaisen näkökulman omaan elämään, Heikkilä kertoo.

Stressi kuormittaa eniten

Yleisin syy hakeutua työterveyspsykologin vastaanotolle on Terveystalon tutkimuksen mukaan stressi. Seuraavaksi yleisimmin apua haetaan uniongelmien ja työuupumuksen vuoksi.

– Jopa 57 prosenttia työterveyspsykologille tulevista asiakkaista ilmoittaa tulosyyksi stressin. Tämä kertoo siitä, että stressi koetaan kuormittavana tekijänä nykyajan työelämässä. Samalla se näytetään kokevan myös hyväksyttäväksi syyksi tulla vastaanotolle, mikä on hyvä asia. Stressi on vaarallista silloin, kun se häiritsee lepoa ja palautumista, Heikkilä sanoo.

Heikkilä muistuttaa, että työterveyspsykologin puheille voi hakeutua myös muissa kuin suoraan työhön liittyvissä asioissa.

– Jos elämässä on muita haasteita, kuten erilaisia perhetilanteita tai elämän kriisejä, on yhtä lailla tervetullut vastaanotolle. Kokonaisvaltainen hyvinvointi auttaa jaksamaan ja näkyy töissä tuloksellisuutena ja aikaansaamisena. Työterveydellä on hyvät valmiudet tukea hyvinvointia ja ohjata myös tarvittaessa jatkohoitoon, Heikkilä toteaa.

Jo pienillä muutoksilla paljon aikaan

Heikkilän mukaan psykologilla käyntiin kannattaa suhtautua samalla tavoin kuin muidenkin valmennuspalveluiden käyttöön.

– Esimerkiksi stressiin, uniongelmiin ja työuupumukseen voi vaikuttaa omalla toiminnallaan. Kehittämällä omia taitoja, kuten kykyä säädellä tarkkaavaisuutta tai tietoista läsnäoloa, saadaan jo pienilläkin muutoksilla isoja parannuksia aikaan, Heikkilä kertoo.

Kynnys hakeutua työterveyspsykologin puheille kannattaakin Heikkilän mukaan pitää mahdollisimman matalana. Mitä aikaisemmassa vaiheessa työterveyspsykologiin ottaa yhteyttä, sitä todennäköisempää on saavuttaa paras mahdollinen tulos.

– Jos tulee mieleen, että jotakin asiaa kannattaisi tarkastella ulkopuolisen asiantuntijan kanssa, kannattaa silloin ottaa välittömästi yhteyttä. Siinä vaiheessa on todennäköisesti jo yrittänyt setviä ongelmaa omin avuin tai ystävien kanssa. Yksin pärjäämistä on turhaa venyttää liian pitkälle, Heikkilä sanoo.

Vinkit hyvinvoivaan syksyyn

Näillä työterveyspsykologin, ravitsemusterapeutin ja yleislääkärin vinkeillä saat lisää hyvinvointia ja elinvoimaa arkeen:

  1. Muista työpäivän aikaiset tauot. Loman palauttava vaikutus on syöty jo muutamassa päivässä. Palautumisesta täytyy siksi pitää huolta päivittäin. Varmista, että pidät töissä riittävästi taukoja, joiden aikana aivot pääsevät lepäämään.
  1. Keskity vain yhden asian tekemiseen kerrallaan. Kokeile esimerkiksi rajoittaa sähköpostin käyttö vain tiettyihin kellonaikoihin päivästä. Tee päivän tärkein ja eniten aivotyötä vaativa tehtävä heti työpäivän alkaessa.
  1. Syö kunnolla ja noudata säännöllistä ateriarytmiä. Syö kunnollinen aamupala, lounas, välipala, kunnon iltaruoka ja tarvittaessa iltapala. Huolehdi, että saat joka aterialla kasviksia sekä hyviä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja.
  1. Liiku itsellesi sopivalla ja mieluisalla tavalla. Liikkuminen alentaa kohonnutta verenpainetta ja kolesterolia, vahvistaa luustoa ja auttaa stressinhallinnassa.
  1. Nuku riittävästi. Jos valoisat kesäyöt ovat houkutelleet valvomaan, kiinnitä syksyllä huomiota säännöllisen unirytmin palauttamiseen. Uni on ihmisen hyvinvoinnin peruspilareita ja tärkeää palautumisen kannalta.