Naisilla, joilla on rintasyöpään viittavia oireita, on suurentunut riski saada rintasyöpädiagnoosi jo ennen seuraavaa seulontakäyntiä. Heillä pitäisikin olla nykyistä helpompi pääsy lisätutkimuksiin, ja mahdollisesti myös lyhyempi seulontaväli. Myös tietoisuuden lisääminen rintasyövän oireista on tärkeää.

Suomen Syöpärekisterin äskettäin tekemä tutkimus arvioi rintasyövän riskiä naisilla, joilla havaittiin rintasyöpään liittyviä oireita seulontakäynnin yhteydessä. Tutkimuksessa havaittiin, että naisilla, joilla oli havaittavissa kyhmy rinnassa, oli yli kolminkertainen riski sairastua rintasyöpään ennen seuraavaa seulontakäyntiä verrattuna niihin, joilla ei ollut oireita. Naisilla, joilla oli nännivuotoa, riski oli kaksinkertainen. Naisilla, joiden nännin alueella oli sisäänvetäymä, riski oli noin 1,5-kertainen.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että naisten, joilla havaitaan rintasyövän oireita, pitäisi päästä lisätutkimuksiin nykyistä helpommin, riippumatta mammografian tuloksista. ”Koska mammografia ei löydä kaikkia rintasyöpäkasvaimia, tulisi naiset, joilla on selkeitä oireita, kutsua tutkimuksiin normaalia lyhyemmin aikavälein”, sanoo Syöpärekisterin tutkimusjohtaja Ahti Anttila. “Myös tietoisuus rintasyövän oireista ja hakeutuminen lääkärintutkimuksiin jo ennen seulontakutsua, mikäli oireita on ilmaantunut, on tärkeää.

Vaikka naisia ​​on todennäköisemmin kutsuttu lisätutkimuksiin mammografian jälkeen, jos heillä oli rintasyöpään viittaavia oireita, syöpä saattaa silti jäädä huomaamatta. Heillä syöpä diagnosoidaan kuitenkin usein jo ennen seuraavaa seulontatutkimusta”, sanoo Syöpärekisterin tutkija Deependra Singh.

Suuri määrä rintasyöpiä havaitaan seulontaohjelman ulkopuolella

Suomen mammografiaseurantaohjelmassa 50-69-vuotiaat naiset kutsutaan seulontaan ​​joka toinen vuosi riippumatta henkilökohtaisesta historiasta. Suomessa tehdyissä aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että naisilla, joilla on rintasyövän oireita, on suurempi mahdollisuus saada rintasyöpädiagnoosi seulonnassa kuin heillä, joilla ei ollut oireita. Silti seulontaan osallistuneilla noin kolmannes rintasyövistä havaitaan mammografiaseulontaohjelman ulkopuolella.

Noin kolme prosenttia seulontoihin osallistuneista naisista ilmoittaa erilaisista oireista, kuten kyhmystä tai nännistä tulevasta vuodosta. “Mammografiatutkimuksissa on parantamisen varaa oireisten naisten kohdalla. Tutkimuksessamme esittämmekin, että yksi mahdollisuus seurata naisten tilannetta olisi ​​tarjota heille tiiviimpää seulontamammografiatahtia, jotta rintasyöpä havaittaisiin heti sen alkuvaiheessa”, sanoo tutkija Singh.

Koko raportti on julkaistu ​​verkossa, British Journal of Cancer, -lehdesssä: https://www.nature.com/articles/s41416-018-0308-2

Rintasyövän oireet:

Jokaisen naisen kannattaisi kiinnittää huomiota rintoihinsa ja niissä ilmeneviin muutoksiin. Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä vaikka lähiaikoina olisi käynyt tai menossa seulontaan. Tällaisia oireita ovat:

  • Uusi kyhmy rinnassa tai kainalossa
  • Uusi kuoppa tai ihon vetäymä rinnassa tai nännissä
  • Aikaisemmasta poikkeava pitkään jatkuva tai toistuva kipu, turvotus tai pistely rinnassa
  • Parantumaton ihottuma tai haavauma nännissä tai nännipihassa
  • Kirkas tai verinen erite nännistä

Singh D, Malila N, Pokhrel A, Anttila A.Association of symptoms and breast cancer in population‐based mammography screening in Finland. Int J Cancer 2015;136:E630-E637. doi:10.1002/ijc.29170

Singh D, Pitkäniemi J, Malila N et al. Cumulative risk of false positive test in relation to breast symptoms in mammography screening: a historical prospective cohort study. Breast Cancer Res Treat 2016;159:305. https://doi.org/10.1007/s10549-016-3931-8