Kesäloma on monille kauan odotettu tauko oravanpyörästä. Samalla se on hyvä mahdollisuus pohtia omaa hyvinvointiaan kokonaisvaltaisemmin ja miettiä, mitä elämältään haluaa. Pelkkä löhöily ei kannata, sillä aktiivinen tekeminen paitsi selkiyttää ajatuksia, myös edesauttaa palautumista.
Terveystalon työterveyspsykologi Annamari Heikkilän mukaan tilannearvio omasta elämästä on aika ajoin hyödyllinen ja loma on sille otollista aikaa.
– Stressaantuneena mieli ja kognitiivinen kapasiteetti kapenevat, jolloin on huomattavasti vaikeampi nähdä vaihtoehtoja. Loma on hedelmällistä aikaa pohtia omaa elämää, koska silloin on aidosti palautunut ja avoimessa sekä luovassa mielentilassa. Lomalla vaihdetaan myös usein ympäristöä, jolloin saa uutta perspektiiviä ja monet asiat voi nähdä paljon selvemmin, Heikkilä kertoo.
Heikkilän mukaan tilannearvioinnissa on ajatuksena enemmänkin pohdiskella asioita laiturin nokassa laineiden liplatusta katsoen, kuin että viettäisi koko kesän läppärin äärellä kritisoiden elämäänsä.
– Asenteella, jolla omaa elämää tarkastelee, on suuri merkitys hyvinvoinnille. Siksi itseensä ja omiin ajatuksiinsa kannattaa suhtautua armollisesti. Hyväksyvällä, lempeällä asenteella näkee myös enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä, sen sijaan että pitäisi itseään vain oman elämänsä uhrina.
Työasioiden vatvominen ei kannata
Heikkilän mukaan hyvä tapa tutustua omiin ajatuksiin elämästään on tehdä konkreettisia asioita, joissa aivoja joutuu käyttämään eri tavoin.
– Mielen lepuuttaminen vaikkapa piirtämällä, kirjoittamalla, lukemalla kirjoja tai hoitamalla kukkapenkkejä on hyvä väylä saada yhteys itseensä ja tulla tietoiseksi oman mielensä toimintatavoista. Monen työ on nykyään aika abstraktia, minkä vuoksi on tyydyttävää nähdä oman työnsä tulos esimerkiksi halkoja hakkaamalla tai leikkaamalla ruohoa. Fyysinen tekeminen auttaa asettamaan ajatukset uuteen järjestykseen, Heikkilä neuvoo.
Mikäli ajatukset karkaavat työpaikalle eikä koe viihtyvänsä nykytyössään, kannustaa Heikkilä silloin laittamaan pohdinnat paperille ja keskittymään muiden asioiden tekemiseen.
– Jos pohtii pitäisikö kouluttautua, pyrkiä työkiertoon tai hakea kokonaan uutta työtä, kannattaa suunnitelmat kirjoittaa paperille ja edistää niitä loman päätyttyä. Se, että vatvoisi koko loman tyytymättömyyttään työhönsä, ei ole palauttavaa toimintaa.
Näin palaudut parhaiten
Joillekin lomaan kuuluu kuntosalikortin hyllylle laittaminen, päivittäinen herkuttelu ja terassille suuntaaminen. Mikäli lomalla haluaa kuitenkin myös palautua, Heikkilä suosittelee toisenlaista lähestymistapaa.
– Ajatus siitä, että lomalla antaa itselleen luvan lopettaa liikunnan, käyttää runsaasti alkoholia ja syödä epäterveellisesti, on nurinkurinen. Ikään kuin liikunta tai terveellinen ruokavalio olisi jonkinlainen rangaistus. Myös lomalla kannattaa huolehtia itsestään ja riittävästä palautumisesta liikkumalla säännöllisesti, syömällä terveellisesti ja nukkumalla hyvin, Heikkilä toteaa.
Tärkeintä Heikkilän mukaan on löytää keinoja, jotka pidemmällä aikavälillä tukevat omaa hyvinvointia ja tuottavat elinvoimaa.
– Meillä on tämä yksi ainutkertainen elämä, josta tulisi nauttia mahdollisimman paljon – oli sitten arki tai loma.
Työterveyspsykologin 5 vinkkiä lomaan:
1. Uskalla irrottautua töistä. Laita sähköpostin päivitykset puhelimesta pois päältä ja pidä työläppärin kansi kiinni.
2. Vaihda maisemaa heti loman alussa. Useimmat pääsevät töistä parhaiten irti lähtemällä heti loman alussa muualle. Kotona loman alkua ei välttämättä huomaa ja kotiaskareet muuttuvat helposti to-do-listoiksi.
3. Muista myös omat tarpeesi. Etenkin perheellisten on hyvä muistaa, että myös aikuinen tarvitsee omaa tilaa ja lomaa. Vanhempien tehtävänä lomalla ei ole vain tyydyttää kaikkia lastensa tarpeita.
4. Hyväksy lomariita. Lomalla on sallittua kokea myös negatiivisia tunteita ja riidellä. Tunteiden purkautuminen kannattaa hyväksyä ja suunnata sen jälkeen yhdessä kohti tulevaa.
5. Huolehdi terveellisistä elämäntavoista. Kesällä on ihana liikkua ulkona ja luonto tarjoaa paljon maukkaita kasviksia. Jos haluat nukkua hyvin ja palautua kunnolla, muista alkoholin kohtuukäyttö: jo kaksi alkoholiannosta huonontaa unenlaatua.