Tapaturmien määrä ei vähentynyt vuonna 2020, vaikka pandemia myllersi suomalaisten arjen uusiksi. Remonttibuumin ja ulkoiluinnostuksen kääntöpuolena haavereita sattuu nyt kotona ja lenkkipoluilla.

Korona-aika on muuttanut suuresti suomalaisten arkea, mutta tapaturmien määrä pysyi vuonna 2020 aiempien vuosien tasolla. Tämä käy ilmi vakuutusyhtiö Pohjantähden vuoden 2020 tapaturmien ennakkotiedoista.

Sekä vuonna 2020* että vuonna 2019 Pohjantähdelle ilmoitettiin hieman alle 3 000 kotivakuutuksen tapaturmaa.

Perinteisesti tapaturmia on sattunut paljon muun muassa työmatkoilla ja urheiluharrastuksissa. Etätöihin jäämisen ja harrastuksia koskevien rajoitusten myötä tapaturmat ovat Pohjantähden asiantuntijoiden mukaan siirtyneet työmatkojen varsilta ja urheilukentiltä koteihin ja lenkkipoluille.

”Korona on aiheuttanut koteihin sisustus- ja remontointibuumin, mikä lisännyt tapaturmien määrää: pudotaan tikapuilta tai telotaan itseä työkalujen kanssa”, sanoo tuotekehityspäällikkö Päivi Wiitamäki Pohjantähdestä.

Kotia remontoidessa kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Korkealla tehtäviä työvaiheita varten on hyvä hankkia tukevat A-tikkaat, käyttää tarvittaessa suojalaseja ja varmistaa, ettei kukaan kompastu remonttialueella johtoihin.

Koronapandemian myötä ulkoilun suosio on kasvanut roimasti. Ulkoilma ja liikunta antavat virtaa arkeen, mutta ulkona liikkuminen lisää kaatumisten ja liukastumisten riskiä. Siksi ulkoillessa on tärkeä vetää jalkaan keliin sopivat, pitäväpohjaiset kengät.

Kotitapaturmien määrä jää korkealle

Pohjantähden Wiitamäki uskoo, että kotona tapahtuu jatkossakin enemmän tapaturmia kuin ennen pandemia-aikaa.

”Monilla työpaikoilla, joilla nyt tehdään paljon etätöitä, laajasta etätyöskentelystä tulee pysyvä osa työkulttuuria. Mitä enemmän kotona ollaan, sitä enemmän kotiympäristössä käy tapaturmia.”

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus kattaa etätyössä tapahtuvan tapaturman vain silloin, kun tapaturma liittyy suoran työn tekemiseen. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi putoaminen työtuolilta kesken etäpalaverin.

Työnantaja voi kuitenkin ottaa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen rinnalle vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, joka kattaa esimerkiksi lounastauolla sattuneen tapaturman.

* Ennakkotietoihin on laskettu Pohjantähdelle 21. tammikuuta 2021 mennessä ilmoitettujen kotivakuutuksen tapaturmien lukumäärä tammi–joulukuussa 2020. Tapaturmasta voi hakea korvausta vakuutusyhtiöltä vuoden ajan tapaturman jälkeen.