Magmaris-verkkoputki
Satakunnan keskussairaalassa työskentelevä kardiologian ylilääkäri Pasi Karjalainen asensi viime viikolla sepelvaltimotautia sairastavalle potilaalleen Suomen ensimmäisen biohajoavan Magmaris-verkkoputken. Magnesiumpohjainen, potilaan elimistössä keskimäärin vuodessa hajoava verkkoputki pitää ahtautuneen sepelvaltimon auki ja estää tehokkaasti verisuonen uudelleen ahtautumista.
Sepelvaltimotaudin hoitoon kehitetty Magmaris on uuden sukupolven biohajoava, lääkeainetta vapauttava stentti eli verkkoputki. Sillä hoidetaan ahtautunut sepelvaltimo ja se varmistaa, että verisuoni pysyy auki toimenpiteen jälkeen.
Pallolaajennuksen yhteydessä ahtauman kohdalle laajennettava Magmaris-verkkoputki estää hoidetun kohdan uudelleen ahtautumisen toimenpiteen jälkeen. Kun verkkoputki on hoitanut tehtävänsä, sen magnesiumrakenne hajoaa potilaan elimistössä.
Magmaris mullistaa sepelvaltimoahtaumien hoidon
Magmaris-verkkoputki sai hiljattain CE-hyväksynnän, ja sen käyttö sepelvaltimotaudin hoidossa todettiin tehokkaaksi ja turvalliseksi kansainvälisessä kardiologian konferenssissa, EuroPCR:ssä, toukokuussa 2016.
– Magmaris vaikuttaa uudelta ja varsin lupaavalta hoitomuodolta. Verkkoputken asentaminen sujui yhtä helposti kuin perinteisen lääkestentin asennus. Potilaan kannalta magnesiumverkkoputki on turvallinen, koska siitä ei jää minkäänlaisia jäämiä tai rakenteita sydämen verisuoniin, Satakunnan keskussairaalassa työskentelevä kardiologi Pasi Karjalainen kertoo.
Ainutlaatuinen magnesiumseos
Pallolaajennus ja ahtautuneiden verisuonien stenttaus tehdään paikallispuudutuksessa joko ranne- tai reisivaltimon kautta. Toimenpiteessä ranne- tai reisivaltimon kautta sepelvaltimon suuaukolle viedystä katetrista työnnetään ohut vaijeri ahtaumakohdan ohi. Vaijerin avulla tehdään ensin pallolaajennus, ja sen jälkeen ahtaumakohtaan laitetaan joko metallirakenteinen lääkestentti tai uusi magnesiumverkkoputki.
Aiemmin sepelvaltimotautia sairastavat ovat eläneet metallinen stentti sydämessään koko loppuelämänsä. Magmariksen myötä tilanne muuttuu, sillä uudenlainen verkkoputki hajoaa elimistössä noin vuodessa, kun se on täyttänyt tehtävänsä. Tämä on mahdollista, koska se on valmistettu biologisesti ihmisen elimistön kanssa yhteensopivasta magnesiumseoksesta.
Sepelvaltimotaudin hoidon kolmas sukupolvi
– Magmaris edustaa sepelvaltimotaudin hoidon kolmatta sukupolvea. 90-luvun aloitettujen pallolaajennusten ja 2000-luvun käyttöönotettujen lääkestenttien jälkeen se tuo sepelvaltimotaudin hoitoon uuden ulottuvuuden, Karjalainen toteaa.
Hän sanoo, että biohajoava magnesiumverkkoputki sopii erityisen hyvin nuorehkoille potilaille, joilla on pienempi riski verisuonitukoksille. Siitä on etua myös mahdollisessa tulevassa ohitusleikkauksessa.
– Jos potilas hyvästä hoidosta huolimatta joutuu myöhemmin sydämen ohitusleikkaukseen, se on helpompi tehdä, jos verisuonissa ei ole vanhoja metalliputkia estämässä ohitussuonten kiinnittämistä verisuoneen.