Kevät tekee tuloaan ja siitepölykausi alkaa. Allergiaoireista kärsivän kannattaakin huolehtia nyt allergialääkitys kuntoon. Allergian hoito ei yleensä vaadi fyysistä lääkärikäyntiä: helpointa onkin asioida etälääkärissä.
Moni suomalainen kärsii siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista keväisin ja kesäisin. Turun yliopiston siitepölytiedotus norkko.fi:n mukaan siitepölykausi on tänä vuonna jo alkanut lepän kukinnalla Etelä-Suomessa. Lämmin loppuviikko todennäköisesti lisää voimakkaasti siitepölyn määrää Etelä-ja Keski-Suomessa.
”Siitepölyallergiasta kärsivän kannattaakin nyt huolehtia lääkereseptit kuntoon ja lääkkeet kaappiin. Allergialääkitys on tärkeä aloittaa mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaantuessa. Jos allergia aiheuttaa joka vuosi vaikeita oireita, lääkitys kannattaa aloittaa ottaa jo ennen siitepölykauden varsinaista starttia”, sanoo Ifin terveyspalveluista vastaava johtaja ja laillistettu lääkäri Mika Perttu.
Tyypillisiä allergiaoireita ovat aivastelu, kirkas vuoto nenästä, silmien vetistäminen, punoitus ja kutina, silmäluomien turvotus, nenän tukkoisuus sekä paineen tunne poskionteloissa.
Pertun mukaan allergiaoireista ei tarvitse kärsiä: suurimmalla osalla ne saadaan hyvin hallintaan oikeanlaisella lääkityksellä.
”Allergiareseptin voi uusia esimerkiksi etälääkärissä helposti. Allergian hoitaminenkaan ei välttämättä vaadi fyysistä käyntiä lääkärin luona: sekin sujuu yleensä etälääkärin välityksellä. Ifin asiakkaat voivat käyttää Mehiläisen ja Terveystalon etälääkäripalveluita”, Perttu sanoo.
Astmaatikoilla siitepöly voi pahentaa astmaoireita. Monesti suositellaankin, että astmalääkitystä lisätään siitepölykaudella. Perttu neuvoo keskustelemaan asiasta tarvittaessa lääkärin kanssa.
Lapsen allergia kannattaa hoitaa lääkkein tai siedättämällä
Lasten allergiaoireet saattavat olla erilaisia kuin aikuisilla. Lapsilla voi olla nenän tukkoisuutta, yskimistä, paksua limaa nenästä: allergia voi muistuttaa flunssaa.
”Jos lapsen niiskutteluoireet ja tukkoisuus jatkuvat keväällä pitkään, kannattaa suunnata lääkäriin. Lapselle voidaan antaa lääkitys allergiaan tai aloittaa siedätyshoidot. Kannattaa harkita allergian siedättämistä pois jo lapsena, sillä usein siedätyshoito toimii lapsilla paremmin kuin aikuisilla”, Perttu neuvoo.
Pertun mukaan siitepölyallergian puhkeamista ei voida nykytiedon valossa ehkäistä.
”Allergiaan voi olla perinnöllinen taipumus, mutta kaikkia allergian puhkeamisen syitä ei tällä hetkellä tunneta”, Perttu sanoo. ”Allergikkolastakaan ei kannata liikaa suojella esimerkiksi jättämällä ulkoilutai kyläilyt eläinperheissä välistä. Päinvastoin: tutkimusten mukaan tietty määrä varhaista altistumista voi olla jopa hyväksi.”