Tänä vuonna maailman syöpäpäivää vietetään 20. kertaa. Syövän vastainen taistelu on EU:n ykkösprioriteetti terveyspolitiikassa.

Maailman syöpäpäivää vietettiin 4. helmikuuta jo 20 vuotta. Kyseessä on kansainvälinen aloite, jolla pyritään lisäämään tietoa syövästä sekä toimia sitä vastaan. Syövän tutkiminen ja innovaatiot sen selättämiseksi ovat yksi EU:n keskeisimpiä prioriteetteja terveyspolitiikassa.

Lue lisää EU:n toimista kansanterveyden parantamiseksi

EU:n syöpätilastot

Vuonna 2018 EU:ssa diagnosoitiin 3 miljoonaa uutta syöpätapausta ja 1,4 miljoonaa ihmistä kuoli syöpään. Syöpä on siis toiseksi merkittävin kuolinsyy EU:ssa sydän- ja verisuonitautien jälkeen. Yhä useammassa EU-maassa syöpä on tärkein kuolinsyy 45–64-vuotiailla.

Syöpä EU:ssa

  • Joka yhdeksäs sekunti EU:ssa diagnosoidaan uusi syöpäpotilas
  • Vuoteen 2035 mennessä syöpien määrä voi kaksinkertaistua, ja arviolta noin 40 % eurooppalaisista sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa
  • Syöpiä on yli 100 erilaista

EU:n toimet syöpää vastaan

Syöpä voi koskettaa ketä vain, missä iässä vain. Puolalaismeppi Janina Ochojska (EPP) saa parhaillaan hoitoja rintasyöpää vastaan. Hän kommentoi näin: ”Tämä aihe yhdistää Eurooppaa, eikö vain? Taistelemme yhdessä kaikkia koskettavaa ongelmaa vastaan, eikä ketään jätetä ulkopuolelle tässä arvonnassa.”

Vuodesta 2007 alkaen EU on investoinut noin 3 miljardia euroa tutkimushankkeisiin, kliinisiin kokeisiin ja koulutusohjelmiin.

40 % syövistä on estettävissä nykyään

EU myös täydentää jäsenmaiden omia toimia:

  • tehostamalla yhteistyötä ja tiedon jakamista
  • hyväksymällä lainsäädäntöä, jolla rajoitetaan syöpää aiheuttavien aineiden (kuten tupakantorjunta-aineiden ja muiden karsinogeenien) käyttöä
  • kampanjoimalla tiedon lisäämiseksi

Parlamentin prioriteetteja ovat erityisesti syöpää ehkäisevien toimien, aikaisten diagnoosien ja laadukkaan hoidon takaaminen kaikille.

EU:n uusi toimintasuunnitelma

EU:ssa on ryhdytty töihin uuden, kunnianhimoisen syövän vastaisen toimintasuunnitelman kehittämiseksi, ja parlamentissa järjestetään 4. helmikuuta aihetta koskeva konferenssi.

EU:n on tehtävä enemmän, työskenneltävä kovemmin ja kannustettava jäsenmaita ottamaan käyttöön seulonnat, joiden avulla syöpätapaukset voidaan diagnosoida ajoissa.

Parlamentin puhemies David Sassoli