Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueen tartuntatautiraportti viime vuodelta on valmistunut. Hepatiitti C – tapausten määrä kasvoi peräti 40 prosenttia. Influenssaepidemia oli voimakkain vuosiin. Tuberkuloosia löytyi kuusi tapausta ja uusia HIV-tartuntoja seitsemän. Sukupuoliklamydiaa löytyi aiempia vuosia enemmän, erityisesti nuorilta naisilta.

Vuoden 2018 influenssaepidemia oli Etelä-Karjalassa voimakkain ja erikoisin vuosikausiin. Sekä influenssa A että influenssa B levisivät samaan aikaan ja vielä RS- (Respiratory Syncytial) viruksen kanssa, mikä aiheutti runsaasti sairastumisia ja sairaalahoitoja.

Tuberkuloosia löytyi kuusi tapausta, joista neljä oli keuhkotuberkuloosia. Merkittävin tapaus oli ammattikorkeakoulun opiskelijan keuhkojen tarttuva tuberkuloosi-infektio, josta aiheutui jäljitystoimet. Tarttuvan tuberkuloosin jäljitysohjeisto on muuttunut Suomessa. Yhä harvempi katsotaan altistuneeksi, mutta näitä harvoja tutkitaankin tarkemmin.

Hepatiitti C- epidemia jatkui alueella, ja uusien havaittujen tapausten määrä kasvoi yli 40 prosenttia. Uusilla hyvin tehokkailla hepatiitti C – lääkkeillä on hyvin vähän sivuvaikutuksia, ja niillä voidaan sairaus nyt helposti parantaa 8–12 viikon tablettihoidolla varsin edullisesti. Tärkeänä kansallisena pyrkimyksenä koko Suomessa on siirtää hepatiitti C-lääkehoitoja erikoissairaanhoidosta avohoitoon ja päihdehuoltoon.

Uusia HIV-tapauksia havaittiin seitsemän. Tartunnan saaneista miehiä oli kuusi. Yhtä henkilöä lukuun ottamatta kaikki olivat Suomen kansalaisia. Tartunnan saaneiden kantasuomalaisten miesten keski-ikä oli 70 vuotta ja HIV-tartunta peräisin Venäjän Svetogorskista.

Sukupuoliklamydioita löytyi aiempia vuosia enemmän. Tapauksista 61 prosenttia oli naisilla. Naisten tapauksista 88 prosenttia oli nuorten 15–25 -vuotiaiden ikäryhmässä.

Myyräkuume (Puumalavirus) -tapauksia oli vähemmän kuin vuosikausiin. Punkkien levittämää puutiaisaivokuumevirustautia (TBE) oli neljä kappaletta ja tartuntoja oli nyt koko Eksoten alueelta. Ainakin yksi henkilö olisi voinut suojautua tartunnalta ottamalla Sammonlahden alueella tarjottavan maksuttoman TBE-rokotuksen.