water-glass

Helteellä ihminen voi hikoilla jopa 12 litraa päivässä. Mikä on kuuman kesäpäivän paras janojuoma ja mistä tietää, onko juonut riittävästi? Asiantuntija kertoo, kuinka pidät nestetasapainosi kunnossa kesäkuumalla.

Kun lämpötila kipuaa yli 25 asteen hellelukemiin ja aurinko porottaa, on syytä suojautua kuumuudelta ja kiinnittää nesteytykseen erityishuomiota.

– Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen. Sen tunnistaa esimerkiksi heikotuksesta, sekavuudesta, pahoinvoinnista ja ripulista. Hikoilun loppuminen ja kuiva iho ovat merkkejä jo vakavammasta nestehukasta. Päähän porottava aurinko voi aiheuttaa myös auringonpistoksen, joka oireilee päänsärkynä, ärtymyksenä ja huimauksena, sanoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Hellepäivänä myös aurinkorasva on tärkeä varuste, sillä ihon toistuva palaminen kasvattaa riskiä sairastua melanoomaan eli ihosyöpään. Varjoon kannattaa hakeutua päivän kuumimpaan aikaan, eli kello yhdentoista ja kolmen välillä, jolloin myös ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan.

– Paras tapa suojautua auringonpolttamilta on käyttää vaaleasta ja hengittävästä materiaalista valmistettuja ohuita ja väljiä vaatteita. Lisäksi leveälierinen hattu suojelee hyvin päätä ja niskaa. Myös fyysisesti raskasta työtä tulisi välttää keskipäivän auringossa. Jos joutuu tekemään helteellä töitä, on tärkeää muistaa pitää taukoja ja juoda tarpeeksi nesteitä, Lagus neuvoo. 

Janon tunne on myöhäinen merkki veden tarpeesta

Riittävä vedenjuominen auttaa elimistön lämmönsäätelyä toimimaan normaalilla tavalla. Nesteitä tulisi normaalisti saada päivässä 2–2,5 litraa, joista puolet tulee ruoan mukana. Helteellä kehon tarvitsema nestemäärä voi kuitenkin helposti tuplaantua.

– Hikoilu on elimistön tapa poistaa lämpöä kehosta ja viilentyä. Ihminen hikoilee keskimäärin 0,5–1 litraa päivässä, mutta kuumalla ilmalla fyysisessä työssä lukema voi moninkertaistua ja nousta jopa 12 litraan. Neste- ja suolatasapaino pysyy kunnossa, kun korvaa kehosta haihtuneen nesteen nauttimalla juomaa, jossa on mukana elektrolyyttejä, eli natriumia tai kaliumia. Helteellä hyviä janojuomia ovatkin veden lisäksi esimerkiksi vissyt tai mehut, Lagus vinkkaa.

Janon tunne on Laguksen mukaan myöhäinen merkki veden tarpeesta.

– Virtsan väri paljastaa helposti, jos ei ole juonut tarpeeksi vettä. Jos virtsa on niukkaa ja keltaista, tulisi juoda enemmän vettä.

Joka toinen lasi vettä

Alkoholi lisää auringon ja kuumuuden aiheuttamaa nestehukkaa entisestään. Silloin myös kehon kuivumisen riski kasvaa.

– Alkoholi ja kofeiini ovat haitallisempia kesällä, sillä ne lisäävät virtsan eritystä ja kuivumista. Siksi esimerkiksi terassilla istuessa olisi erityisesti helteellä hyvä juoda joka toinen lasillinen vettä, Lagus muistuttaa.

Hellepäivinä myös säännöllinen ruokailu on hänen mukaansa tärkeää riittävän nesteytyksen kannalta:

– Helteellä ruokahalu helposti vähenee. Ruoka auttaa kuitenkin osaltaan ylläpitämään neste- ja suolatasapainoa sekä turvaa energiavarastojen säilymisen. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi nestettä ja kivennäisaineita sisältävät hedelmät ja vihannekset. Kun kesäkuumalla muistaa syödä ja juoda riittävästi, olokin pysyy hyvänä ja lomapäivistä nauttii enemmän.