185aadfb-519c-4798-96ef-8334d56e8752

Lääketieteen lisensiaatti Anu Haaramo, HUS

Suusta voi löytää merkkejä jo kehittymässä olevasta Crohnin taudista, kertoo tuore HUSin tutkimus. Mutta millainen on jo sairastuneiden suun terveys?

Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) lisääntyvät Suomessa lapsilla 6–8 prosentin vuosivauhdilla. Tällä hetkellä niitä sairastaa noin 47 000 suomalaista ja uusia sairaustapauksia todetaan joka vuosi yli 2000. Tulehdukselliset suolistosairaukset – haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti – vaikuttavat suuresti terveyteen ja elämänlaatuun.

Crohnin tauti ei kuitenkaan vaikuta vain tiettyyn osaan suolistoa. Se voi olla koko ruuansulatuskanavan sairaus suusta peräukkoon ja saada aikaan eritasoisia oireita missä tahansa tällä alueella. Voiko siis suu olla suoliston peili?

  • Lähdimme selvittämään asiaa kahdelta eri kannalta. Ensin selvitimme, johtavatko suuoireet Crohnin tautiin, sen jälkeen tutkimme tautia jo sairastavien suuoireet, aiheesta väitöskirjaa tekevä lääketieteen lisensiaatti Anu Haaramo HUSin Korva- nenä- ja kurkkutautien klinikalta kertoo.

Suun limakalvojen muutokset voivat ennustaa Crohnin tautia

Anu Haaramon ensimmäisessä tutkimuksessa seurattiin, voivatko lasten ja nuorten suupielten ja suun limakalvojen melko harvinaiset tulehdukselliset muutokset eli orofasiaalinen granulomatoosi (OFG) johtaa suolistosairauteen.

Kaikille tutkimukseen osallistuneille tehtiin kattavat suun ja hampaiston tutkimukset, korva-, nenä- ja kurkkutautinen tutkimus sekä kartoitettiin heidän terveydentilansa ja elintapansa.

Tutkituista 29 OFG-suuoireisesta peräti 72 prosenttia sairastui 14 vuoden sisällä Crohnin tautiin. Asia kaipaa lisävalaisua.

Suuoireet voivat rauhoittua aikuisena

Seuraavassa vaiheessa HUSin poikittaistutkimuksessa selvitettiin, miten lapsena Crohnin tautiin sairastuneiden suunalueen oireet ovat kehittyneet. Tutkimuksessa oli lisäksi mukana 22 henkilön kontrolliryhmä, johon ei kuulunut suolistosairautta sairastavia.

Journal of Clinical Gastroenterology -tiedelehdessä juuri julkaistusta artikkelista ilmenee, että Crohnin tautia lapsesta lähtien sairastaneilla lievät suuoireet, yleisimmin suupielten haavaumat, olivat neljä kertaa yleisempiä kuin terveillä.

Lapsena Crohnin tautiin sairastuneiden suunalueen oireet eivät kuitenkaan tämän tutkimusaineiston perusteella vaikuta lisääntyvän aikuisena ja ovat lieviä tai hävinneet kokonaan. Tutkimusryhmässä pohditaankin, olivatko suuoireet vähäisiä, koska tutkimuspotilaiden suolistosairaus oli hyvässä hoidossa.

  • Nyt tarvitsemme jatkotutkimuksia siitä, lisääntyvätkö suuoireet silloin, kun suolisto-oireissa on meneillään aktiivinen vaihe vai vaikuttavatko suu- ja suolioireisiin aivan eri tekijät, korva- nenä ja kurkkutauteihin erikoistuva Anu Haaramo sanoo.

Crohnin tauti puhkeaa yleensä 20–30 -vuoden iässä. Sen oireita ovat mm. vatsakivut, ripuli, tihentynyt ulostamisen tarve ja suolitukokset. Tauti voi myös altistaa nivel- ja reumasarauksille sekä aiheuttaa lapsilla kasvuhäiriöitä ja murrosiän viivästymistä.

Tautia sairastavalla on jatkuva tulehdusreaktio missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa. Taudin syitä ei tiedetä, mutta sen taustalla on poikkeamat suolen limakalvojen puolustusjärjestelmässä sekä perinnöllinen alttius. Taudin oireita hoidetaan ensisijaisesti lääke- tai leikkaushoidolla.

Tutkimusartikkelit:

Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen kliinisen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäs ihmisten arkea.

Teksti: Teija Riikola