pink-love-text

Juhannuksen jälkeen monet suomalaiset jäävät kauan kaivatulle kesälomalle. Viimeinkin on tilaisuus panostaa parisuhteeseen ja viettää yhteistä aikaa ilman arjen kiireitä! Lomaillessa parisuhteelta odotetaan paljon, mutta aina läheisyyteen ja seksiin liittyvät odotukset eivät kohtaa. Asiantuntija neuvoo, kuinka yhteiseen lomanviettoon voi lisätä kipinää.

Lomalla parisuhteeseen ladataan usein erilaisia paineita laatuajan viettämisestä ja treffeillä käymisestä seksielämän piristämiseen. Lämpimän läheisyyden sijaan moni pariskunta kuitenkin päätyy viettämään kesää kinastellen.

– Lomalla parisuhteen ongelmat kärjistyvät herkästi, kun yhteistä aikaa kohtaan kasautuu suuria odotuksia. Parisuhteen osapuolten toiveet eivät kuitenkaan välttämättä kohtaa, ellei niistä myös keskustella yhdessä avoimesti. Esimerkiksi seksillä ja seksuaalisuudella voi yhden elämässä olla tärkeä rooli, kun taas toisella mielenkiinto saattaa suuntautua muihin asioihin, muistuttaa erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki Terveystalosta.

Hän korostaa, että seksuaalisuus on paljon laajempi asia kuin pelkkä seksi. Seksuaalisuuteen liittyvät muun muassa tunteet, nautinto, halu sekä oma kokemus sukupuolesta ja seksuaali-identiteetistä. Seksi taas on toimintaa, jonka tarkoituksena on tuottaa nautintoa ja iloa itselle ja kumppanille.

Halun vaihtelu kuuluu elämään

Mäki toteaa seksiin liittyvien toiveiden ja tarpeiden voivan vaihdella elämän aikana. Toisinaan seksin harrastaminen voi jäädä joksikin aikaa taka-alalle tai muuttaa muotoaan.

– Seksuaalisen halun vaihtelut kuuluvat elämään. Tilanteeseen voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi, hektinen elämäntilanne, sairaudet ja lääkkeet tai parisuhdeongelmat. Haluttomuuden taustalla voi olla kokemus siitä, ettei tule kuulluksi omine toiveineen tai ettei voi toteuttaa sellaista seksiä kuin haluaisi, Mäki kertoo.

Vuonna 2015 julkaistun FINSEX-tutkimuksen mukaan noin 30 prosentissa suomalaisista parisuhteista puolisot haluavat seksiä yhtä usein. Vähän yli puolessa parisuhteista mies kuitenkin haluaa seksiä useammin, nainen taas noin 15 prosentissa suhteista. Seksuaalinen haluttomuus aiheuttaa usein sen, että etäännytään kumppanista:

– Läheisyyttä vältellään, koska pelätään sen johtavan toiveeseen seksistä. Läheisyys voisi kuitenkin lisätä seksuaalista halua. Usein jos seksi on ollut pitkään tauolla, sen uudelleen aloittaminen voi olla todella vaikeaa. Siksi olisikin hyvä yrittää puhua kumppanin kanssa suoraan siitä, miten haluun voitaisiin vaikuttaa, neuvoo Mäki.

Seksistä on lupa puhua

Seksuaalisuuteen liittyvistä toiveista ja tarpeista voi olla vaikea puhua kumppanin kanssa. Puhumista vältellään usein myös silloin, kun seksiin tulee ongelmia. Kinkkisissä tilanteissa seksuaaliterapiasta tai -neuvonnasta voi olla apua.

– Seksuaaliterapiaan voi hakeutua, jos haluaa keskustella esimerkiksi oman kehon hyväksymisen vaikeudesta, seksuaalisen nautinnon puuttumisesta, omasta seksuaali- tai sukupuoli-identiteetistä tai seksiin liittyvistä suorituspaineista. Mikä tahansa asia, joka seksiin tai seksuaalisuuteen liittyen mietityttää, on hyvä syy tulla juttelemaan, rohkaisee Mäki.

Haluttomuuden tai erektio-ongelmien taustalla voi olla myös sairaus tai lääkitys. Toisaalta seksuaaliongelmien ilmaantuminen voi myös olla merkki sairaudesta: miehillä esimerkiksi toistuvat erektiohäiriöt voivat kieliä sydänsairaudesta tai diabeteksesta. Siksi erektioon liittyvistä ongelmista onkin syytä puhua myös lääkärin vastaanotolla.

– Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien ongelmien kanssa ei tarvitse taistella yksin. On hyvä muistaa, että vaikealtakin tuntuva tilanne voi muuttua kohti parempaa. Jos parisuhteen hoito on jäänyt vähälle, loma on hyvä tilaisuus panostaa siihen. Pienilläkin asioilla voidaan vaikuttaa läheisyyteen ja seksuaaliseen haluun, Mäki muistuttaa.

Näin lisäät parisuhteeseen läheisyyttä lomalla:

  1. Älä varaa lomalle liikaa tekemistä. Jätä aikaa yhdessäololle kumppanisi kanssa. Viettäkää helliä hetkiä hyvin levätyn yön jälkeen.
  2. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, miten puhut kumppanillesi. Tuo esiin, miten ihanana häntä pidät. Puhu kumppanillesi hyväksyvästi, arvostavasti ja rakastavasti.
  3. Miettikää yhdessä suhteenne alkutaivalta. Muistelkaa hyviä yhteisiä hetkiä ja jutelkaa siitä, mitä toivotte suhteelta ja läheisyydeltä jatkossa. Olkaa valmiita panostamaan toistenne toiveiden toteuttamiseen.
  4. Jos läheisyys tuntuu sinusta vaikealta, muista, että harjoitus tekee mestarin. Ole lähellä pienissä hetkissä: kosketa kumppaniasi ohimennen aina, kun se on mahdollista. Kosketus kertoo kumppanillesi myös tunteistasi. Ota rakkaasi kainaloon telkkaria katsoessa, halaa lähtiessä ja palatessa. Tarjoudu hieromaan kumppaniasi ja köllötelkää sohvalla lähekkäin.