blue-eye-detail

HUS:n alueella on liikkeellä hankalaa adenoviruksen aiheuttamaa silmän sidekalvotulehdusta. Tauti rauhoittuu yleensä itsekseen muutamassa viikossa. Oireenmukaiseksi hoidoksi suositellaan silmien päivittäistä puhdistusta ja kostutustippojen käyttöä. Joskus tarvitaan bakteeritulehduksilta suojaavaa paikallista antibioottihoitoa ja vaikeammissa tapauksissa silmälääkärin seurantaa ja hoitoa.
 
Virus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. Adenovirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja välttämällä silmien hieromista ja koskettelua. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua. Myös desinfioivan käsihuuhteen käyttö ehkäisee käsien välityksellä tapahtuvaa tarttumista.
 
Mikäli sinulla tai perheessäsi esiintyy voimakasta silmien punoitusta ja ärsytystä, ole erityisen huolellinen käsihygienian kanssa. Mikäli vaivat ovat vaikeat, käy näyttämässä lääkärille, joka antaa hoito-ohjeet ja tekee tarvittaessa lähetteen HYKS Silmätautien klinikalle.