ulyy8okycroofcoabm4t

Lokakuu on kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi, jonka aikana Syöpäsäätiö kerää Roosa nauha -kampanjan muodossa varoja rintasyövän vastaiseen työhön. Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää rintasyöpätutkimusta ja varmistaa, että jokainen syöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa.

Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpätauti.1 Mahdollisuus parantua rintasyövästä riippuu pääasiassa kasvaimen levinneisyydestä. Vuosittain rintasyöpään sairastuu yli 5 000 suomalaista1, ja heistä valtaosalla rintasyöpä todetaan paikallisena, jolloin hoito on paranemiseen tähtäävä. Paikallisen rintasyövän ennuste on jatkuvasti parantunut, mutta rinnasta muualle kehoon levinnyt syöpä on edelleen sairaus, johon ei ole parantavia hoitoja. Siihenkin sairastuu joka vuosi lähes 1 000 suomalaista naista.1

Vaikka levinnyttä rintasyöpää ei nykylääketieteen keinoin pystytä parantamaan, mukaan mahtuu monia, jotka elävät sairauden kanssa huomattavan pitkään. Keskimääräinen elinaikaennuste on kuitenkin vain noin kolme vuotta.2 Alati kehittyvistä hoidoista huolimatta levinnyt rintasyöpä on suomalaisten naisten yleisin kuolemaan johtava syöpäsairaus: yli 800 naista menehtyy siihen joka vuosi.1,3

Levinnyttä rintasyöpää sairastavat eivät välttämättä saa tarvitsemaansa tukea, sillä yleinen tietämys aiheesta on alhainen. Tämä käy ilmi mm. teettämästämme tutkimuksesta4, jonka mukaan 61 % suomalaisista uskoo, että levinneestä rintasyövästäkin voi parantua. Keskustelu ”syövän selättämisestä” tai ”syövän voittamisesta” voi loukata levinneeseen rintasyöpään sairastunutta.

Kun rintasyöpä on levinnyt, siihen sairastunut saa erikoissairaanhoitoa koko loppuelämänsä ajan. Hoidon kulmakivi on lääkehoito, joka räätälöidään aina yksilöllisesti rintasyövän alatyyppi ja esimerkiksi potilaan oireet ja aiemmin saama hoito huomioiden. Myös sädehoito on tärkeä osa potilaan hoitoa. Joskus leikkaushoitokin voi tulla kyseeseen. Hoidoilla pyritään hidastamaan syövän etenemistä, vähentämään sairaudesta aiheutuvia oireita ja kohentamaan potilaan yleisvointia ja elämänlaatua.

Pfizerin tavoitteena on parantaa syöpää sairastavien tulevaisuudennäkymiä. Tunnistamalla ja ymmärtämällä vieläkin tarkemmin eri syöpätauteja löydämme entistä parempia lääkehoitoja. Haluamme ne myös suomalaisten potilaiden käyttöön mahdollisimman nopeasti. Tinkimättömänä päämääränämme on auttaa yhä useampia syöpää sairastavia elämään täyttä elämää ja tavoittelemaan omia unelmiaan. Tutustu levinnyttä rintasyöpää sairastavien tarinoihin osoitteessa www.minuntarinani.fi

Lähteet

1. Suomen Syöpärekisteri. https://tilastot.syoparekisteri.fi/syovat/help_main_fi.html. Päivitetty 5.10.2017.

2. Mattson J ja Huovinen R. Levinneen rintasyövän hoito. Duodecim 2015;131:1033–40.

3. Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuolemansyyt [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-5051. 2015, 1. Kuolemansyyt 2015. Helsinki: Tilastokeskus. Viitattu: 23.4.2017.
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ksyyt/2015/ksyyt_2015_2016-12-30_kat_001_fi.html

4. Omnibus-tutkimus suomalaisten tietämyksestä levinnyttä rintasyöpää kohtaan. Pfizer, 4.10.2016.