NC-Dental-Picture

Ikääntyessä suun terveydessä tapahtuu monia muutoksia luonnostaan tai esimerkiksi lääkkeiden myötävaikutuksesta. Pahimmillaan reikiintymisen kiihtyminen voi johtaa jopa kaikkien hampaiden menetykseen. Iän karttuessa suun päivittäiseen puhdistamiseen käytettyä aikaa olisikin syytä lisätä.

Suomalaisten suun terveydentila voi pysyä lähes samana koko aikuisiän, mutta 65–70 ikävuoden välillä alkaa yleensä tulla dramaattisiakin muutoksia, sanoo Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula. Hänen mukaansa niihin ei välttämättä osata itse tai hammashoidossakaan aina varautua.

– Nyt eletään myös vähän uudessa tilanteessa, kun vanhuusiän saavuttavat ensimmäiset ikäpolvet, joilla on suussa omat hampaat proteesien sijaan. Tämä on suuri haaste myös kansanterveydellisesti, kun terveydenhuollon pitäisi pystyä huolehtimaan kasvavan ikääntyneen väestön suunterveydestä, Ketola-Kinnula sanoo.

Nyt eläkeikää lähestyvien hampaita on hoidettu elämän aikana paljon: suusta löytyy tyypillisesti isojen paikkojen lisäksi hammaskruunuja, -siltoja ja -implantteja. Tämä vaikeuttaa osaltaan suuhygieniasta huolehtimista, sillä paikkojen ja kruunujen sauma-alueet keräävät bakteeriplakkia ja reikiintyvät helposti. Tämä johtaa paikkojen irtoamiseen ja hampaiden lohkeamiseen.

Salakavala juurikaries iskee hampaan tyveen

Monet suussa tapahtuvista muutoksista liittyvät kehon vanhenemiseen. Esimerkiksi syljen erittyminen vähenee iän myötä tai sairauksien tai lääkkeiden vaikutuksesta. Syljessä on reikiintymiseltä suojaavia ominaisuuksia, se suojaa suun limakalvoja ja puhdistaakin hammaspintoja jonkun verran.

Toinen yleinen ongelma on ienten vetäytyminen hampaan tyvessä. Ikenen alta paljastuvaa hampaan osaa ei enää suojaa vahva kiille, ja sen karheammalle pinnalle kertyy helpommin bakteeriplakkia.

– Niin sanottu juurikaries vaivaa erityisesti ikäihmisiä. Kun hammas alkaa reikiintyä tyvestä ja juurikaries leviää hampaan ympäri, ilmiö on sama kuin majava nakertaisi puun runkoa. Ennen pitkää hammas napsahtaa poikki. Pahimmassa tapauksessa juurikaries voi tuhota jopa kaikki hampaat 3–10 kuukaudessa, Ketola-Kinnula sanoo.

Iän karttuessa hampaiden päivittäiseen puhdistamiseen käytettyä aikaa olisikin syytä lisätä. Oman haasteensa muodostaa käsien motoriikan heikkeneminen, joka voi vaikeuttaa erityisesti hammasvälien puhdistusta.

Eläkkeellä herkkuhammasta kolottaa herkemmin

Hampaiden kasvava reikiintymisen kuudenkympin ylityksen jälkeen voi osaltaan johtua myös elämäntavoista. Työelämässä arki on suurelta osin säännöllistä, jolloin myös ateriarytmi säilyy helpommin.

– Kotiin jäädessä napostellaan herkästi enemmän – keittiön ohi kulkiessa tulee napattua yksi viinirypäle, seuraavaksi hörpätään vähän mehua, sitten syödään pala ruisleipää. Äkkiä koko päivä on hampaille yhtä happohyökkäystä, Ketola-Kinnula huomauttaa.

Vanhemmiten myös herkkuhammasta kolottaa herkemmin, sillä makuaistin heikentyessä makea on helpoin erottaa. Myös sosiaaliset tilanteet kiertyvät usein kahvittelun ympärille, jolloin herkkuja tulee huomaamattaan syöneeksi enemmän kuin ennen. Ketola-Kinnula kannustaakin pitämään kiinni terveellisestä ruokavaliosta ja säännöllisestä ruokailurytmistä myös eläkkeellä: iltapäiväkahveista ja pullasta ei tarvitse luopua, mutta kahvi ja makea kannattaa nauttia aterian yhteydessä.

Näin huolehdit suun terveydestä ikääntyneenä:

  • Pidä ateriarytmi säännöllisenä, syö terveellistä, paljon pureskelua vaativaa ruokaa ja kokoa herkut aterioiden yhteyteen. Hampaat kestävät päivässä noin 5–6 napostelu- tai ateriakertaa, kun syljeneritys on normaali. Jos suu on kuiva, reikiintyminen uhkaa jo harvemmilla kerroilla.
  • Suosi janojuomana vettä ja nauti muita juomia aterioilla. Kahvikin altistaa reikiintymiselle, jos siihen lisätään maitoa tai sokeria. Jos yöllä on tarpeen kostuttaa suuta, käytä siihen pelkkää vettä. Mehun tai hunajaveden laittaminen kuivaan suuhun yöaikaan on tuhoisaa.
  • Huolehdi hyvästä suuhygieniasta. Puhdista hampaat huolellisesti harjaamalla fluorihammastahnalla kahdesti päivässä ja kaikki hammasvälit tikulla, hammasväliharjalla tai langalla kerran päivässä. Pyydä tarvittaessa suuhygienistiltä opastusta hampaiden ja hammasvälien puhdistukseen. Hammaslääkäriltä voi saada myös reseptillä apteekista hankittavaa erikoisfluoritahnaa, joka auttaa suojaamaan paljastunutta hampaan tyveä. Jos sorminäppäryys kärsii vanhemmiten, pyydä läheiseltäsi apua hampaiden puhdistukseen.
  • Käy samalla hammaslääkärillä. Kun hammaslääkäri tuntee hampaidesi historian, hän pystyy paremmin puuttumaan huolestuttaviin muutoksiin. Esimerkiksi dementoivat sairaudet näkyvät hyvin varhain suuhygienian heikentymisenä.