2000px-No_Smoking.svg

Tupakkalakiin tulee maanantaina liuta uudistuksia, jotka nostavat Suomen kansainvälisessä vertailussa tupakkapolitiikan eturintamaan, mutta eivät kaikilta osin kärkeen.

Kansanterveysjärjestö Suomen ASH pitää maanantaina 15. elokuuta voimaan tulevaa tupakkalakia hyvin valmisteltuna. Laki huomioi EU:n tupakkatuotedirektiivin vaateiden lisäksi muun muassa WHO:n kansainvälisen tupakkapuitesopimuksen (FCTC) kriteerit.

Kansainvälisen kehityksen valossa uusi laki jättää silti vielä kehittämisen varaa.

– Lakia on jo tiedotusvälineissä ja keskustelupalstoilla ehditty luonnehtia tiukaksi ja holhoavaksi. Todellisuudessa eri puolilla maailmaa tupakkalainsäädännössä on menty meidän lakiamme pidemmälle – itse asiassa olemme jo osin jälkijunassa, huomauttaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

– Suomi on kuitenkin eturintamassa siinä, että meillä tavoite tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumisesta kirjattiin lakiin jo kuusi vuotta sitten – ensimmäisenä maana maailmassa. Sen jälkeen tavoite on saanut lumivyörymaisesti kannatusta muissa maissa ja meidän esimerkkiämme seurataan samansuuntaisilla tavoitteilla.

Uudessa tupakkalaissa muun muassa tupakkatuotteiden ostoikäraja pysyy ennallaan 18 vuodessa. Tupakkatuotteiden saatavuus vaikuttaa erityisesti nuorten tupakoinnin aloittamiseen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ostoikäraja on 21 vuotta yli 100 kaupungissa tai piirikunnassa, muun muassa New Yorkissa, Bostonissa ja Havaijilla.

Noin 90 prosenttia tupakoitsijoista aloittaa tupakoinnin alle 19-vuotiaina ja hyvin harva koskee tupakkaan ensimmäistä kertaa yli 20-vuotiaana.

 – Suomessa tupakkakokeilut ja tupakointi aloitetaan 13-15-vuotiaana. Valtaosa nuorista pitää kokeiluja harmittomana eikä tiedä, että nikotiiniriippuvuus voi syntyä jo muutaman kokeilukerran jälkeen. Ikäraja on yksi tehokas keino siirtää kokeilut myöhempään ikään, jolloin kiinnostus tupakkaan voi jo olla vähentynyt, kun tupakalla ei tarvitse enää osoittaa aikuisuutta, Hara sanoo.

Kohti tuotemerkittömyyttä

Myöskin yksityisautojen tupakointikielto on monessa maassa ulotettu pidemmälle kuin meillä. Esimerkiksi Englannissa ja Skotlannissa ei saa tupakoida lainkaan, jos kyydissä on alaikäisiä. Kansainvälisesti ikärajat vaihtelevat 12:sta 19:ään vuoteen – meillä raja asettuu maanantaina 15 vuoteen.

– Tärkein uudesta laista puuttuva uudistus ovat tuotemerkittömät tupakkapakkaukset. Ne ovat käytössä Euroopan maista Isossa-Britanniassa ja Ranskassa. Monet maat ovat jo päättäneet samanlaisista toimenpiteistä. Toivon, että tämä asia saadaan kuntoon meilläkin mahdollisimman nopeasti, koska tupakkayhtiöt käyttävät pakkausta markkinoinnin välineenä, Hara toteaa.

Kansainvälisesti keskustelua on herättänyt ajatus savukkeiden värityksen ja muodon yhtenäistämisestä. Nykyään savukkeita saa myydä eri värisävyissä ja eri paksuisina. Savukkeiden värityksen ja muotoilun säätely vähentäisi niiden kiehtovuutta nuorten mielikuvissa.

Uuden tupakkalain myötä sähkösavukkeet rinnastetaan tupakkatuotteiksi ja niiden käyttö on kielletty siellä, missä tupakointikin on. Samalla niitä koskevat samat markkinointikiellot ja ostoikärajat kuin muutakin tupakkaa. Jotkut maat, esimerkiksi Brasilia, Singapore ja Uruguay, ovat menneet vielä pidemmälle ja kieltäneet sähkösavukkeet kokonaan.