wooden-bucket-in-sauna-11283968232LriQ

Juuri nyt heinä-elokuun vaihteessa runsaita leväkukintoja on sekä merialueilla että sisävesillä. Ihon punoitus saattaa johtua uimavedessä piilevästä sinilevästä.

Lämpimien säiden aikaan myös levät lisääntyvät vesistöissä. Varoituksia sinilevän saastuttamista uimarannoista ja vesistä kannattaa uskoa, sillä sinilevän myrkylliset syanobakteerit ovat haitallisia hermostolle ja maksalle ja voivat aiheuttaa voimakkaita suolisto-oireita.

−     Vakavia sinilevän aiheuttamia myrkytyksiä todetaan Suomessa harvoin. Yleisin oire on ihon ärtyminen sinilevää sisältävässä vedessä uinnin jälkeen. Myös flunssan kaltaiset, korkeintaan muutamia päiviä kestävät oireet, kuten nuha, päänsärky ja vatsaoireet ovat tavallisia, kertoo yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Sinilevän myrkky ei imeydy ihon läpi, mutta yleensä sitä joutuu elimistöön, kun uidessa niellään vettä.

Löylyveden on oltava puhdasta

−     Vaarallisin altistumistapa sinilevälle on hengittää sitä vesihöyryn mukana. Siksi mökkisaunaan ei saa hakea löylyvettä vesistöstä, jossa esiintyy sinilevää. Vesihöyrylle voi altistua myös vesiskootterilla ajettaessa, Vänni sanoo.

Sinilevästä ärtyneen ihon ensihoitoon pätevät samat konstit kuin muunkin ihottuman hoidossa. Apteekista saatava antihistamiinitabletti lievittää kutinaa. Jos antihistamiinista ei ole apua tai ilmaantuu muita oireita, kuten pahoinvointia ja ripulia, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Valtakunnallinen leväkatsaus: www.syke.fi