summersun

Kesän valo ja lämpö auttavat monia iho-ongelmista kärsiviä. Aurinko helpottaa esimerkiksi psoriaasin ja atooppisen ihon oireita. Toisaalta ihotautilääkäri näkee vastaanotollaan päivittäin liiallisen auringonoton aiheuttamia seurauksia.

Auringolta suojautuminen on yksinkertaista: pysyttele varjossa keskipäivällä ja suojaa itsesi vaatteilla sekä aurinkovoiteella. Silti yhden jos toisenkin suomalaisen nenä ja olkapäät punoittavat liiallisen auringossa oleskelun seurauksena.

–       Liika altistuminen auringolle on iholle suurin kesäajan riski. Pelkän palamisen takia hakeudutaan erikoislääkärin vastaanotolle vain harvoin, mutta auringon säteilyn seurauksia näkee päivittäin, kertoo ihotautien erikoislääkäriMaria Huttunen Terveystalo Jyväskylästä.

Suojaaminen kannattaa

Auringon säteily ei pysähdy ihon pintakerrokseen, vaan vaikuttaa myös ihonalaiseen sidekudokseen. Jokainen palamiskerta lisää ihosyöpäriskiä. Lisäksi jatkuva säteilyaltistus vanhentaa ihoa ja aiheuttaa valovaurioita eli aurinkokeratooseja.

–       Menneiden vuosien auringonottobuumi on lisännyt ihosyöpien määrää. Vuosikymmeniä Suomessa tolkutettiin, kuinka D-vitamiinia pitäisi kerätä kesällä auringossa, ja muotikin suosi ruskeaksi paahtunutta ihoa. Nyt pitää muuttaa ajattelua: auringosta voi nauttia palamatta, Huttunen painottaa.

Jos iho on kuitenkin päässyt palamaan, voi oireita lievittää kotioloissa esimerkiksi hydrokortisonivoiteen ja viileiden kääreiden, kuten kostean pyyhkeen avulla. Särkylääke helpottaa myös oloa. Auringosta pitää luonnollisesti pysyä poissa.

Vakavammissa tapauksissa kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

–       Ihon kroonisia valovaurioita ja valovanhenemista hoidetaan muun muassa kemiallisella kuorinnalla, jossa ihon pintakerros poistetaan. Uudistunut iho on kimmoisampi, ja toimenpiteestä toipuu muutamassa päivässä. Aurinkoa tulisi välttää parin kuukauden ajan hoidon jälkeen.

Hoida myös oireetonta ihoa

Huttunen ei halua kuitenkaan liikaa pelotella auringon vaaroista. Kohtuullinen auringon säteily tekee hyvää varsinkin iho-ongelmista kärsiville.

–       Moni kroonista ihotautia sairastava potilas iloitsee kesän tullen vähenevästä kutinasta ja muusta oireilusta. Säännöllisestä hoidosta pitäisi kuitenkin muistaa huolehtia myös kesäkuukausina, vaikka oireet hetkellisesti häviäisivätkin.

Näin suojaudut liialta paahteelta:

  • Vältä keskipäivän aurinkoa ja hakeudu varjoon.
  • Käytä pitkähihaisia paitoja. Muista kuitenkin, että ohuen puuvillavaatteen suojakerroin on vain noin 20.
  • Käytä mieluiten leveälieristä hattua. Myös niska kaipaa suojaa auringon paahteelta.
  • Käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 20.