Medicine Nuntium

Terveysalan ja Sairaanhoidon uutiset

Lasten likinäköisyys lisääntyy

bttxywrlk00na0vmzyqy

Katukuva kertoo, että lapsilla on nykyään aiempaa enemmän silmälaseja. Myopisoituminen eli silmän likitaitteisuus ja sitä kautta miinuskorjauksen tarve onkin maailmanlaajuisesti kasvava ilmiö, kertoo Instrumentariumin johtava optikko Matti Tyynilä. Verrattuna esimerkiksi Aasian maihin, Suomessa tilanne on vielä hyvä, mutta myös meillä likitaitteisten lasten ja nuorten määrä on kasvussa, Tyynilä jatkaa.

Myopisoitumisen syiden selvittäminen on haastavaa mutta vahva hypoteesi on, että syynä on lasten lisääntynyt lähinäön käyttö yhdistettynä ulkoilun vähentymiseen. Lähinäköä tarvitaan esimerkiksi lukiessa ja mobiililaitteita käytettäessä. Kirjan lukeminen näyttäisi tutkimusten valossa olevan kehittyvälle näköjärjestelmälle hellempi, sillä kirjaa lukiessa katse luonnostaan välillä siirtyy pois kirjasta ja silmä saa levätä.

Lisääntynyt tietokoneella pelaaminen ja erilaisten älylaitteiden käyttö ovat omiaan vähentämään ulkona vietettyä aikaa. Luonnonvalon puutteen ja lisääntyneen ruuduttelun yhdistelmästä voi seurata se, että silmämuna alkaa kasvaa liikaa. Silloin valo alkaa taittua verkkokalvon eteen eikä verkkokalvolle. Näkö muuttuu likitaitteiseksi ja se on korjattava miinuslinsseillä.

Heitä lapsi pihalle, teet palveluksen

Perinnölliset tekijät vaikuttavat tietenkin, ja likinäköisten vanhempien lapsilla todennäköisyys myopisoitumiseen on suurempi. Mutta onko olemassa jotain, mitä voisi tehdä myopisoitumisen mahdolliseksi hillitsemiseksi? Kyllä vain, vastaa Tyynilä ja siteeraa amerikkalaista tutkijaa, jonka mukaan lapset pitäisi ”lukita” ulos ilman mobiililaitteita muutamaksi tunniksi päivässä. Tuoreimpien tutkimusten mukaan ulkona oleminen on nimittäin terävän näkökyvyn ylläpitämisessä ja myopisoitumisen hillitsemisessä tosi tärkeää, Tyynilä painottaa. Lasten patistaminen pihalle kaikkina vuodenaikoina todellakin kannattaa, sillä meillä Suomessa sääolosuhteet eivät mahdollista samaa keinovalikkoa kuin esimerkiksi Aasiassa, jossa joistakin kouluista on napattu katto kokonaan pois lasten altistamiseksi riittävälle luonnonvalolle.

Mistä tunnistaa lapsen näön huononemisen merkit?

Koulut ovat taas alkaneet, ja vanhempien on fiksua varmistaa, että lapsen näkö on tarkka ja oireeton joko itsestään tai oikean voimakkuuden linsseillä korjattuna. Näön korjaamisen tarvetta voi olla, jos lapsi haluaa aina eturiviin istumaan. Samoin lukemiseen ja jopa keskittymiseen liittyvät hankaluudet tai päänsärky voivat kieliä näön korjaamisen tarpeesta. Silmien siristely sekä hierominen ovat jo varsin selkeitä merkkejä ja käynti optikolle tai silmälääkäriin kannattaa varata pikaisesti. Pienen mahdollisen likinäköisyyden pikatestin vanhempi voi itsekin tehdä peittämällä vuorotellen lapsen toisen silmän ja pyytämällä kuvailemaan tai lukemaan kauempana olevan kohteen sisällön.

Lasten silmälasivalikoima on varsin kattava ja tyylikkäitä kehyksiä löytyy paljon. Vanhanaikaisiin one-size-fits-all-kehyksiin tämän päivän lasten ei todellakaan tarvitse tyytyä!

YHTEYSTIEDOT:

Victoria Media / Kerttu Vali Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka Puh/SMS: 040-5563129 email: medicinenuntium@victoriamedia.fi Gmail: medicine.nuntium@gmail.com

SEURAA SOMESSA