Medicine Nuntium

Terveysalan ja Sairaanhoidon uutiset

Rokottamattomuus uhkaa jo koulujen laumasuojaa

Medical syringe isolated over a white background.

Suomen Farmasialiitto on huolissaan herkästi tarttuvien tautien rokotuskattavuuden vähenemisestä ja rokottamiseen liittyvistä vääristä uskomuksista. Niin pitkään kuin suurin osa väestöstä on rokotettu, olemme turvassa epidemioilta.  Rokotuskattavuuden heikentyessä vähenee myös rokotusten laumasuoja. Jo kertaalleen voitetut vakavat sairaudet saattavat palata. Farmasialiiton mukaan pahimmillaan Suomessa voi muutaman vuoden päästä olla koululuokkia, joista laumasuoja puuttuu tai on lähes olematon.  Mitä heikompi on suojan kattavuus, sitä suurempi uhka se on erityisesti vakavasti sairaille lapsille.

“Vastuu on yhteinen, vaikka rokottamattomuus onkin henkilökohtainen valinta, sanoo Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström.

“Pidämmekö itsestäänselvyytenä, ettei vaarallisia rokottamalla hävitettyjä sairauksia enää tule? Tällaiseen petolliseen turvallisuuden tunteeseen ei pidä tuudittautua. Rokotteet edistävät terveyttä ja ovat halpa henkivakuutus. Ilman rokotteita sairastuvuus ja kuolleisuus lisääntyvät.”

Osa vanhemmista kieltää lastensa rokotukset, koska he pitävät rokotuksia haitallisempina kuin sitä, että lapset sairastavat lastentaudit. Monia vakavia tauteja – kuten esimerkiksi poliota tai sikotautia – ei pidetä uhkana, koska niitä ei Suomessa enää juurikaan esiinny kattavien rokotusten ansiosta.

Farmaseuttien ja proviisorien antama rokotteisiin liittyvä neuvonta apteekeissa antaa tukea päätöksentekoon rokotuksen ja rokottamattomuuden kanssa tuskaileville vanhemmille.

”Rokotuskielteisten vanhempien huoli pitää ottaa vakavasti. On jaettava tietoa, oikaistava vääriä uskomuksia ja oltava valmis vastaamaan kun kysytään. Apteekit ovat matalan kynnyksen terveydenhuollon toimipisteitä, joissa ammattitaitoiset farmaseutit ja proviisorit mielellään auttavat ja keskustelevat rokotteisiin liittyvistä huolista. Tätä asiantuntemusta kannattaa käyttää hyväksi”, Kvarnström sanoo.

Taistelemme terveydenhuollossa tällä hetkellä antibiooteilla vastustuskykyisiä bakteereja vastaan, ja se on edelleen kasvava uhka. Meillä ei ole enää varaa siihen, että rokottamattomuus lisääntyy ja menetämme rokotteiden antaman laumasuojan vakavia sairauksia vastaan.

YHTEYSTIEDOT:

Victoria Media / Kerttu Vali Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka Puh/SMS: 040-5563129 email: medicinenuntium@victoriamedia.fi Gmail: medicine.nuntium@gmail.com

SEURAA SOMESSA